Quinoa je semeno, pseudoobilnina a kompletní zdroj bílkovin. Obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, což je rarita. Tyto aminokyseliny si naše tělo nedokáže vyrobit a musí je přijímat z potravin. V pšenici, rýži a ve většině ostatních obilovin chybí minimálně jedna nebo více, ale quinoa je má všechny. Navíc obsahuje také enzymy, vitaminy, minerály, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu či antioxidanty. Je plná kvalitních bílkovin, draslíku, hořčíku, železa a vitaminu B. Je také bohatá na mangan, tryptofan a fosfor. Působí protizánětlivě, má pozitivní vliv na srdce a cévy. Je to zkrátka zázrak.
Jak si ji připravíme?
Vlastně stejně, jako když vaříme rýži:
Jeden šálek quinoy na dva šálky vody nebo vývaru. Jakmile začne voda vřít, přidáme do ní quinou a můžeme ji dochutit trochou soli nebo olivového oleje. Vaříme na mírném ohni asi 15–20 minut, pak promícháme a je hotová!
Svěží salát z quinoi
- 200 g quinoy
- avokádo
- ½ čerstvé okurky
- 2 rajčata
- 2 menší mrkve
- šťáva z citronu
- bazalka
- sůl a pepř
Quinou uvaříme podle návodu (jako rýži) a necháme trochu vychladnout. Nakrájíme si zeleninu, mrkev nastrouháme, a vše přimícháme do quinoy. Dochutíme citronovou šťávou, nasekanou čerstvou bazalkou, solí a pepřem. Hotovo! Můžeme jíst.
Do salátu můžeme přidat cokoliv, ale tato kombinace je svěží a lehce stravitelná.
Tropický quinoový salát s mangem
- 80 g quinoy
- 1 mango
- 250 g cottage cheese
- 2 polévkové lžíce medu (nebo javorového sirupu)
- 2 polévkové lžíce kokosu
- rozinky, ořechy, semínka (co máte rádi)
- ¼ čajové lžičky skořice
Quinou uvaříme ve vodě, pak přecedíme a necháme vychladnout. Mango nakrájíme nadrobno a v misce smícháme všechny suroviny dohromady. Zdá se vám to až příliš jednoduché? Věřte, že tahle kombinace ingrediencí dodá salátu neodolatelnou chuť.
Snídaňová quinoa s chia semínky
- 1,5 šálku quinoy
- trošku soli
- šálek mandlí
- šálek sušených brusinek
- 4 lžičky chia semínek
- 3 lžičky medu
- 1 lžička mleté skořice
Quinou uvaříme a ve velké misce pak smícháme všechny ingredience. Hotovo!
Na tomto receptu je skvělé to, že snídaňovou quinou můžeme uskladnit na delší dobu. Poté, co ji necháme vychladnout, můžeme ji uložit do mističek nebo sáčků. Takto kaše vydrží v lednici 2–3 dny a v mrazničce 1–2 měsíce. Po rozmrazení ji přikryjeme utěrkou nebo ubrouskem a zahřejeme v mikrovlnce na 20 sekund. Promícháme a můžeme jíst.