Je tu jaro a s ním i potřeba trochu provětrat nejen šatník, ale také jídelníček. Po zimě, kdy jsme možná až příliš často dali přednost těžkým jídlům a horkému kakau s horou šlehačky, přichází čas na lehčí, svěží pokrmy plné vitamínů.
A co už může být lepšího než to, co nám samo jaro nabízí? Máme rannou zeleninu, jedlé „plevele“ a bylinky, které pomohou rozproudit energii, dodají vitamíny a pročistí organismus. Pojďme na to!

Zdravé a chutné jarní recepty plné vitamínů
Po zimě tělo volá po čerstvých vitamínech a lehčí stravě. Pojďme oživit náš jídelníček jarními bylinkami a sezónní zeleninou. Přinášíme tři skvělé recepty, které vám dodají energii, zdraví a dobrou náladu.
Kopřivová polévka – síla jarní přírody v hrnci
- 2 hrsti mladých kopřiv (bohaté na železo, detoxikují organismus a podporují zdraví ledvin)
- 1 cibule
- 2 brambory na kousky
- 1 lžíce másla nebo oleje
- 750 ml vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- zakysaná smetana na ozdobu
Postup:
Na másle osmahneme cibuli, přidáme brambory a zalijeme vývarem. Jakmile změknou, přihodíme kopřivy a krátce povaříme. Rozmixujeme dohladka, dochutíme a podáváme s kapkou zakysané smetany.
Jarní salát s pampeliškovými listy a ředkvičkami
- 1 hrst mladých pampeliškových listů (bohaté na vitamíny A, C a K, čistí játra a podporují trávení)
- 4 ředkvičky (obsahují antioxidanty, podporují trávení a posilují imunitu)
- 1 malá okurka
- 50 g balkánského sýra
- olivový olej, citrónová šťáva, sůl, pepř
Postup:
Zeleninu nakrájíme, přidáme pampeliškové listy a posypeme sýrem. Zakápneme olivovým olejem, citrónem, osolíme, opepříme a máme hotovo. Lehké, svěží a plné zdraví.
Jarní bylinková pomazánka
- 200 g tvarohu
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 hrst pažitky (plná vitamínu C, podporuje trávení a imunitu)
- 1 hrst medvědího česneku (silné antibakteriální účinky, čistí krev)
- sůl, pepř
- chléb nebo knäckebrot na podávání
- několik sedmikrásek na ozdobu (detoxikují, podporují trávení, imunitu a jsou protizánětlivé)
Postup:
Bylinky nasekáme najemno, smícháme s tvarohem a smetanou. Dochutíme solí a pepřem. Namažeme na čerstvý chléb, ozdobíme kvítky sedmikrásek a vychutnáme si jaro v každém soustu!
Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň