Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní den energetických nápojů
Zdravý životní styl

Mezinárodní den energetických nápojů: Dobrý sluha, špatný pán

Mezinárodní den energetických nápojů, který připadá na 25. července, je příležitostí k zamyšlení nad tím, jak tento populární nápoj ovlivňuje naše zdraví a životní styl. Protože každá mince má dvě strany.

Energetické nápoje se staly pevnou součástí každodenní rutiny mnoha lidí, zejména studentů, pracovníků a sportovců, kteří hledají rychlé zvýšení energie a pozornosti. Ale je dobré si uvědomit, že i když jsou energetické nápoje dobrým sluhou, mohou se stát i velmi špatným pánem, pokud po nich saháte bez rozmyslu.

Energetické nápoje obvykle obsahují vysoké množství kofeinu, cukru a různých stimulujících látek, jako jsou taurin a guarana. Kofein, hlavní složka, která zajišťuje jejich povzbuzující účinky, dokáže na krátkou dobu zlepšit pozornost a výkonnost. Na první pohled se to může zdát jako ideální řešení v boji s únavou, ale dlouhodobé a nadměrné užívání těchto nápojů může mít vážné zdravotní následky.

Přílišné množství kofeinu vás nejspíš zavede k nespavosti, nervozitě, zvýšenému srdečnímu tepu, a možná dokonce i k závislosti. Nadměrná konzumace cukru, který se často nachází v energetických nápojích, může mít na svědomí obezitu, jenže také cukrovku a další metabolické poruchy. Kromě toho, kombinace těchto látek bývá obzvlášť škodlivá pro mladé lidi, jejichž tělo a metabolismus ještě nejsou tak úplně vyvinuté.

Ačkoliv energetické nápoje poskytují krátkodobou úlevu a zvýšení energie, není to trvalé řešení. Dlouhodobé zdraví a pohoda vyžadují vyváženou stravu, pravidelný spánek a zdravý životní styl. Je dobré mít na paměti rčení „všeho s mírou“, a máte-li příznivý den, zkuste se poohlédnout po přírodním a udržitelnějším způsobu, jak zůstat plní energie a hlavně zdraví.

Mezinárodní den energetických nápojů nám také připomíná, že je důležité mít kompletní informace o tom, co vlastně pijeme a jak to ovlivňuje naše zdraví. Energetické nápoje vám mohou vytrhnout trn z paty, když už vidíte cílovou rovinku a víte, že možná vůbec nedoběhnete. Pak je energeťák dobrým sluhou, ale jako špatný pán může způsobit více škody než užitku.

Energetickým nápojům by se měly úplně vyhnout děti a dospívající!

O rizicích konzumace energy drinků pro mládež se můžete dočíst více ve článku Státního zdravotního ústavu.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně