Přejít k hlavnímu obsahu
Proč si hledět hamstringů?
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Proč si hledět hamstringů?

Říkáte si, že toto cizí slovo neznáte? Hamstringy jsou svaly zadní části stehen, které mohou být nepříjemně zkrácené a ztěžovat vám pohyb.

Na lidském těle je spousta partií, které bývají opomíjené. A hamstringy, neboli laicky řečeno zadní stehna, mezi ně rozhodně patří. Tato skupina svalů totiž hraje klíčovou roli při pohybu dolních končetin, zejména při ohýbání kolene a natahování kyčle. Bolí vás záda? Špatně se vám vstává ze sedu? Nedokážete se ohnout k zemi pro spadlý předmět? Na vině mohou být právě zkrácené hamstringy.

Proč se zaměřit na hamstringy

Přestože jsou hamstringy v rámci běžných tréninkových programů často přehlížené, jejich správná funkce a péče o ně je více než důležitá, a to z několika důvodů:

  • Prevence zranění: Zranění zadní část stehen je časté zejména u sportovců. Všimnout si ho můžete třeba při závodech sprinterů na dráze. Nedostatečně posílené nebo zkrácené hamstringy mohou vést k natržení svalů nebo jiným vážným zraněním. Proto je na místě pravidelné posilování a protahování těchto svalů, které riziko zranění značně snižují.
  • Stabilita a výkon: Silné a flexibilní hamstringy přispívají k lepší stabilitě kolen a kyčlí, což je důležité pro celkový tělesný výkon. To se však týká nejen sportovců, ale i běžných lidí v každodenním životě! Správná funkce hamstringů je důležitá třeba pro rychlou chůzi, skákání nebo i při běžných činnostech, jako je ohýbání a zvedání předmětů. 
  • Držení těla: Hamstringy mají vliv na držení těla. Příliš zkrácené hamstringy vedou k nepřirozenému zakřivení páteře, což může způsobit bolesti zad. Pravidelné protahování těchto svalů pomáhá udržovat správné držení těla a předcházet problémům.
  • Celková tělesná rovnováha: Spousta lidí se soustředí na posilování přední strany těla, jako jsou kvadricepsy a břišní svaly, ale zapomínají na zadní svalové skupiny. Tento nerovnováha může vést k disproporcím a následným problémům. Zařaďte do svého tréninkového plánu cvičení zaměřená na hamstringy, odměnou vám bude lepší rovnováha mezi svalovými skupinami.

Jak poznat zkrácené hamstringy? Vyzkoušejte si jednoduchý test ZDE

Jak se starat o hamstringy?

Péči o hamstringy lze doporučit nejen aktivním sportovcům, ale každému z nás pro každodenní život. Nezapomínejte na pravidelné protahování, například pomocí jógy nebo strečinkových cviků. Po fyzické aktivitě (běhu, delší chůzi, ale třeba i po sekání zahrady nebo okopávání záhonků, kdy se často ohýbáte) je vhodná masáž hamstringů – velmi efektivní je samomasáž s pěnovým válcem, kterou zvládnete vleže na koberci třeba u televize. 
Tak otestujte své hamstringy, zaměřte se na jejich protažení a posílení a sami uvidíte, jak si ulehčíte život.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.


Autor: Petra Škříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně