Přejít k hlavnímu obsahu
Seitan
Jídlo

Zdravé a neobvyklé potraviny: Seitan

Objevte kouzlo seitanu, který díky své univerzálnosti a vysokému obsahu bílkovin oživí vaše běžné recepty. Naučte se s námi, jak seitan připravovat, a zjistěte, proč by neměl chybět ve vašem jídelníčku.

Pokud se pohybujete ve světě zdravé výživy nebo veganství, slovo „seitan“ vám asi není neznámé. Ale pro ty, kdo se s ním ještě nesetkali, může znít jako něco z kuchyně dalekého Japonska. A vlastně to není tak daleko od pravdy. Seitan, známý také jako pšeničný lepek, je potravina, která má svůj původ v Asii, ale dnes si získává srdce gurmánů po celém světě.

Co je vlastně seitan

Seitan je v podstatě čistý lepek, což znamená, že je to bílkovina obsažená v pšenici. Jeho výroba zahrnuje promývání pšeničného těsta, čímž se odstraní škrob a zůstane jen pružná, žvýkavá hmota. A právě tato textura je tím, co činí seitan tak výjimečným. Na rozdíl od tofu nebo tempehu, které mají svou specifickou chuť a konzistenci, seitan může napodobovat texturu masa do té míry, že ho lze použít v široké škále pokrmů – od pečených plátků až po kousky v omáčce.
Pojem lepek nejspíš vnímáte negativně, ale není to s ním tak černobílé. Má své kladné stránky, které stojí za prozkoumání.

Proč dát seitanu šanci 

  1. Vysoký obsah bílkovin: 
    Seitan je doslova nabitý bílkovinami. Na rozdíl od mnoha rostlinných alternativ masa obsahuje seitan až 25 gramů bílkovin na 100 gramů, což je výhra pro ty, kdo hledají rostlinné zdroje této důležité živiny.
  2. Nízký obsah tuku: 
    Pokud se snažíte omezit příjem tuku, seitan je pro vás ideální. Obsahuje tak málo tuku, že je ideální alternativou k mnoha druhům masa.
  3. Univerzálnost v kuchyni: 
    Seitan má neutrální chuť, což znamená, že snadno absorbuje chutě z marinád, koření a omáček. Můžete jej použít do téměř jakéhokoliv pokrmu, který byste běžně připravovali s masem – od guláše až po grilované speciality.

Jak se seitan připravuje

Někteří lidé se obávají seitan vyzkoušet, protože si myslí, že jeho příprava je složitá. Pravda je, že to může být tak jednoduché nebo složité, jak si přejete. Seitan lze koupit hotový v obchodech, kde je často dostupný v různých příchutích a tvarech. 
Pokud ale máte chuť na domácí experimenty, můžete si seitan připravit sami – stačí vám pšeničná mouka, voda a trocha trpělivosti.
Jednoduchý základní postup zahrnuje smíchání mouky s vodou, vytvoření těsta a jeho promývání, dokud nezůstane jen čistý lepek. Poté lze seitan uvařit, upéct, osmažit nebo grilovat podle chuti.

Seitan je skutečně fascinující ingredience, která nabízí tolik možností, že by byla škoda ji nevyzkoušet. Ať už hledáte alternativu k masu, chcete zvýšit příjem bílkovin nebo prostě rádi zkoušíte v kuchyni nové věci, seitan je rozhodně volba, která stojí za zvážení.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně