Sójové klíčky se jako potravina využívají už více než 5 000 let. Mají jemnou, ale výraznou chuť a dodávají tělu ohromující množství prospěšných látek. Mnozí si v obchodech pletou sójové klíčky s výhonky fazole mungo, které jsou také vynikající a podoba tam je, ale sója to není.
Základní rozpoznávací znamení je to, že fazolky mungo jsou sytě zelené, a jakmile z nich začne bílý klíček vyrážet, zelená slupka se začne oddělovat. Sójový bob je smetanově béžový a jeho klíčky jsou bílé, krátké a později se dvěma lístky na konci klíčku.
Co na těch sójových klíčcích je?
- Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, vitaminů (zejména vitaminu C a K) a minerálů (zejména železa, vápníku a draslíku).
- Jsou nízkokalorickou potravinou, což z nich činí skvělou volbu pro ty, kdo chtějí shodit nějaké to kilo.
- Obsahují antioxidanty, jako jsou flavonoidy a vitamin C, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály a snížit riziko vzniku různých onemocnění, včetně srdečních chorob a rakoviny.
- Podpoří zdravé trávení díky vysokému obsahu vlákniny, která udržuje zdravou střevní mikroflóru a zabraňuje zácpě.
- V kuchyni jsou velmi všestranné a lze je přidat do salátů, polévek, směsí na grilování a dalších jídel.
Naklíčit si vlastní?
Sójové výhonky si můžete vypěstovat sami doma a věřte nám, že je to super snadné!
Samotný proces zvládne i předškoláček, a navíc získá ten nepopsatelný pocit, že díky němu vzniklo něco moc dobrého, co se dá zakrátko sníst.
Důležité je zakoupit jedině sóju určenou k naklíčení, protože sója k pěstování bývá ošetřena chemikáliemi proti škůdcům a bakteriím.
Sójové boby propláchněte, přesypte do čisté misky a zalijte vlažnou vodou o pokojové teplotě.
Nechte přes noc bobtnat.
Ráno propláchněte a tak, jak jsou, nechejte boby v misce pokryté mokrou buničinou nebo bavlněnou látkou přeloženou na několikrát.
Tím totiž dosáhnete toho, že se v misce udrží vlhkost potřebná pro klíčení. Každé semínko přesně ví, co má ve vlhku a šeru dělat, a není třeba ho nic učit. Stačí po celém dni jen obsah misky propláchnout a pozorovat, jak během 1 až 2 dnů začnou klíčky rašit.
Faktem je, že největší užitek přinášejí mladé klíčky, které dosáhly délky maximálně 1 až 2 centimetry. V obchodech se často prodávají delší, které už mají mnohem nižší koncentraci živin.
Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň