Přejít k hlavnímu obsahu
Intolerance na laktózu
Nemoci

Intolerance na laktózu

Jak se liší laktózová intolerance od alergie na mléko? Jaké potíže má člověk s intolerancí na laktózu a co s tím? Existuje nějaká podpora od zdravotní pojišťovny? Vše se dočtete v tomto článku.

Laktózová intolerance je stále častějším zdravotním omezením, které ovlivňuje miliony lidí po celém světě. Jeho příčinou je neschopnost těla produkovat dostatek enzymu laktázy, který je nezbytný pro trávení laktózy – cukru obsaženého v mléčných výrobcích. Bez dostatečného množství tohoto enzymu se laktóza nemůže správně rozložit a vstřebat, což vede k různým zažívacím potížím.

Jak se projevuje laktózová intolerance?

Mezi nejčastější příznaky patří nadýmání, křeče a průjem. Tyto symptomy se obvykle objeví 30 minut až dvě hodiny po konzumaci mléčných výrobků. Hodně závisí na množství zkonzumované laktózy a na individuální toleranci každého člověka.

Život s intolerancí na laktózu

Pro mnoho lidí může být diagnóza laktózové intolerance velkou výzvou, zejména pokud jsou zvyklí pravidelně konzumovat mléčné výrobky. Naštěstí dnes existuje široká škála bezlaktózových alternativ, které umožní užívat si oblíbené pokrmy bez obav z nepříjemných následků. Například mléko, jogurty a sýry jsou dostupné v bezlaktózových verzích a chutnají stejně dobře jako jejich tradiční protějšky.
Kromě toho existují také rostlinné alternativy, jako je mandlové, sójové nebo ovesné mléko, které jsou přirozeně bez laktózy a nabízí různorodou chuť a texturu.

Jak se vyhnout laktóze?

Klíčem k úspěšnému zvládání laktózové intolerance je pečlivé čtení etiket na potravinách. Laktóza se často vyskytuje i tam, kde byste ji nečekali, například v pečivu, instantních polévkách nebo různých omáčkách. Také je důležité si uvědomit, že někteří lidé mohou tolerovat malé množství laktózy bez vážnějších problémů, zatímco jiní musí být velmi opatrní.

Další možností, jak se vypořádat s laktózovou intolerancí, je užívání enzymových doplňků, které pomáhají tělu laktózu lépe trávit. Tyto doplňky jsou dostupné bez předpisu a mohou být užitečné zejména při zvláštních příležitostech, kdy nechcete odmítnout mléčný pokrm. 
Zdravotní pojišťovna 211 pamatuje i na to, že potravinové intolerance přináší nejrůznější komplikace, a proto přispívá svým pojištěncům na speciální potraviny a některé potravinové doplňky. Podmínky a výši příspěvku naleznete ZDE.

Intolerance vs. alergie

Je velký rozdíl mezi laktózovou intolerancí a alergií na mléko. Zatímco intolerance je způsobena neschopností těla trávit laktózu, alergie na mléko je imunitní reakce na mléčné proteiny, což může vést k vážným zdravotním komplikacím. Lidé s alergií na mléko musí důsledně vynechat všechny mléčné výrobky.

Život s laktózovou intolerancí nemusí znamenat ztrátu radosti z jídla. Díky rozšiřující se nabídce bezlaktózových a rostlinných alternativ je dnes snadné najít produkty, které budou vyhovovat vašim potřebám a chutím. Ať už si vyberete bezlaktózové mléko, rostlinné nápoje nebo enzymové doplňky, hlavním cílem je najít rovnováhu v jídle bez nepříjemných zažívacích problémů.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně