Přejít k hlavnímu obsahu
celiakie
Nemoci

Celiakie

Nejznámějším střevním onemocněním je nepochybně celiakie – nesnášenlivost lepku. Čím nemocní trpí, kde je to bolí a co se s nimi vlastně děje? To a mnoho dalšího se dočtete v tomto článku.

Typickými příznaky celiakie je průjem, plynatost, křeče v břiše, ztráta hmotnosti, ale také velká únava. Může se to přihodit v jakémkoliv věku – v dětství i v dospělosti. Pokud se celiakie objeví u malých dětí, bývá to nejčastěji brzy poté, co jejich jídelníček začne obsahovat lepek. Příznaky nemoci se obvykle objeví po 3–6 měsících pravidelného přísunu stravy s lepkem.

Co ta celiakie vlastně je?

Jde o autoimunitní onemocnění, které se projevuje zánětem sliznice tenkého střeva a ztrátou klků, které nutně k trávení a vstřebávání živin potřebujeme. Pokud se na celiakii nepřijde včas, můžeme přijít o veškeré klky a mikroklky, které přirozeně zvětšují povrch tenkého střeva. Tím se výrazně sníží schopnost vstřebávání a trávení živin. Celiakií trpí jak děti, tak dospělí po celém světě bez ohledu na vyspělost regionu nebo stravovací návyky.

Celiakie, nebo alergie na lepek?

Celiakii a alergii na lepek si naše populace běžně zaměňuje, protože mají podobné příznaky. Alergie na lepek existuje také, ale reakce těla jsou odlišné.

  • Celiakie způsobuje již popsaný zánět tenkého střeva a mizení klků.
  • Alergie na lepek způsobí otok sliznice tenkého střeva, a to už pár minut po pozření potraviny obsahující lepek.
    Mimoto se může objevit škrábání v krku, dušnost a kopřivka.

Kde celiakie bolí?

Nemocní trpí kvůli zanícenému tenkému střevu úpornými průjmy, bolestmi břicha, nadýmáním a také velmi špatným vstřebáváním živin, což zase vede k nezdravé ztrátě hmotnosti.

Jak se z celiakie vyléčit?

Současná medicína toto onemocnění vyléčit neumí. A je velkým bludem, že z celiakie „se s věkem vyroste“. To není pravda! Bezlepkovou dietu bude postižený pro své vlastní dobro dodržovat až do konce života. Jediný způsob, jak si ulevit od velmi nepříjemných potíží, je absolutní vyloučení lepku z jídelníčku.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně