Přejít k hlavnímu obsahu
MUDr. Štěpánka Čapková
Nemoci

Rozhovor o pomoci a vzdělávání při onemocnění atopickou dermatitidou

O atopické dermatitidě a problémech které se k ní vážou, ale hlavně o nápomocné aktivitě a nedávné akci, jsme hovořili s dermatoložkou MUDr. Štěpánkou Čapkovou z Dermatologického oddělení pro děti, FN v Motole.

V souvislosti se Světovým dnem atopické dermatitidy se uskutečnil 1. ročník ATOPIKONLINE DAY, kdy se setkali pacienti a jejich rodinní příslušníci s medicínskými odborníky. 

  • Jak velké části populace v naší zemi se zdravotní problém atopická dermatitida týká?

Atopická dermatitida je nejčastější chronické zánětlivé kožní onemocnění dětského věku ve všech rozvinutých zemích, ale větší nárůst vidíme v posledních letech i u dospělých. Celosvětově se výskyt této choroby udává v rozmezí od 1 do 30 % postižených ve všech věkových kategoriích. V evropské populaci postihuje toto onemocnění 15–20 % dětí a 2–5 % dospělých; tato čísla platí – dle řady studií – i pro střední Evropu, a tedy i pro naši zemi.

  • Co je cílem projektu AtopikOnline.cz a ATOPIKONLINE DAY?

Vzdělávací web www.atopikonline.cz si primárně bere za cíl vzdělávat širokou veřejnost, pacienty, kteří trpí atopickým ekzémem, a jejich rodiny, a to formou krátkých praktických videí s radami od předních odborníků z oblasti dermatologie, alergologie, očního lékařství a dalších souvisejících oborů. Zároveň se snaží přispět ke zpřístupnění kvalitních informací na českém internetu.
Projekt „běží“ již tří roky a jde o virtuální projekt, který je přístupný zdarma. Je zde již téměř 80 videí na různá témata, která mohou lidem pomoci lépe pochopit své onemocnění a naučit se s ním žít.
Projekt podpořily již 3 odborné lékařské společnosti, které tuto webovou stránku doporučují svým členům (lékařům) jako kvalitní a odborný zdroj informací pro pacienty a jejich rodiny. 
Nyní jsme se rozhodli uskutečnit osobní sekání medicínských odborníků se širokou veřejností. Tak vznikl 1. ročník ATOPIKONLINE DAY.

  • Co jste pro účastníky 1. ročníku ATOPIKONLINE DAY nachystali?

Akce se uskutečnila v rámci Světového dne atopické dermatitidy, který je každoročně 14. září, v krásných prostorách Michnova paláce v Tyršově domě. 
Šlo o osobní setkání laické veřejnosti s lékaři, lékárníky i psychoterapeuty, s možností zkonzultovat svoje onemocnění atopickým ekzémem.
Též byly připraveny informace od našich partnerů – letáčky a pozvánky na semináře pro pacienty.
Každý účastník ATOPIKONLINE DAY obdržel dárek od jednoho z partnerů akce.
V prostorách Michnova paláce si mohli účastnici 1. ročníku ATOPIKONLINE DAY prohlédnout i symbol akce – skleněnou RUKU, kterou vytvořil český sklář Jiří Pačinek.

  • Jak akce probíhala a jaká byla odezva? O co byl největší zájem?

I přes nepříznivé počasí, které provázelo tento den v celé České republice (deště, povodně), přijeli do Prahy i lidé z hodně vzdálených míst (České Budějovice, Tábor, Velké Hamry), což nás velmi potěšilo.
V rámci široké kampaně, která probíhala k této akci na sociálních sítích, mohli ti, kdo se nezúčastnili osobně, rozšířit počet registrovaných na našem portále www.atopikonline.cz.
Zájem byl o setkání s lékaři dermatology pro dospělé i pro děti a také o setkání s psychoterapeutkou. Byl vytvořen dostatečný časový prostor ke konzultacím tak, aby zájemci mohli získat individuální doporučení, co dalšího ještě mohou zlepšit v životosprávě, prevenci zhoršování i v léčbě svého onemocnění. 
Role lékárníka a konzultace s ním byla pro účastníky také zajímavá. Poradil jim „na míru“, jakou použít dermokosmetiku v daných stádiích onemocnění a kde ji zakoupit.

  • Už víte, na kdy plánujete 2. ročník akce a kam se mezitím mohou obracet ti, kdo řeší problémy, jež atopická dermatitida přináší?

Druhý ročník plánujeme zorganizovat opět v návaznosti na Světový den atopické dermatitidy, tedy v září 2025.
Pokud lidé hledají kvalitní a ověřené informace je tu 24/7 k dispozici portál www.atopikonline.cz, kde najdou mnoho praktických informací, včetně videí s pacienty, kteří se s tímto onemocněním setkávají ve svém životě. 
 

Aktuálně