Přejít k hlavnímu obsahu
Jsou vaše ramena mobilní? Otestujte je
Pohyb

Jsou vaše ramena mobilní? Otestujte je

Když ramena fungují, ani o nich nevíme. Když jsou však ztuhlá, bolí nás každý obyčejný pohyb, jako je zvednutí telefonu k uchu. Jak udržovat ramena mobilní?

Ramenní kloub je jedním z nejkomplexnějších a nejpohyblivějších kloubů v lidském těle. Díky své složité struktuře umožňuje široký rozsah pohybů, které využíváme při každodenních činnostech, jako je oblékání, čištění zubů, česání vlasů, otevírání dveří nebo třeba zvedání předmětů. Při ztuhlosti ramenních kloubů máme problémy se zvedáním rukou, otáčením těla nebo sáhnutím si na záda. Zranitelnost ramenního kloubu je navíc poměrně vysoká. Proto je důležité udržovat ramenní klouby mobilní a zdravé.

Rychlý test mobility ramen

  1. Křížení rukou za zády: Zkuste si jednou rukou sáhnout za záda přes rameno a druhou podél boku směrem vzhůru. Pokud se vaše ruce dotknou nebo dokonce překrývají, máte dobrou mobilitu ramen. Pokud se vám to nedaří, vaše flexibilita je omezená.
  2. Rotace ramene: Postavte se rovně a zvedněte jednu paži přímo před sebe, poté ji ohněte v lokti do pravého úhlu. Otočte paži směrem dolů (vnitřní rotace) a nahoru (vnější rotace). Pokud pohyb cítíte omezený nebo bolestivý, může to být známkou ztuhlosti ramen.
  3. Zvedání paží nad hlavu: Stoupněte si čelem ke zdi, chodidla dejte na šířku boků a pokuste se zvednout obě paže nad hlavu tak, aby se zadní strana rukou dotkla zdi. Pokud cítíte napětí, nedokážete paže plně zvednout nebo se vám při pokusu prohýbá spodní část zad, vaše ramena jsou ztuhlá.
     

Jak se projevuje ztuhlost ramen?

Ztuhlé ramenní klouby a svaly mohou způsobovat bolest, která se šíří i do okolních oblastí krku, lopatky nebo horní části zad. Bolest se objevuje při pohybu, ale i v klidu, zejména v noci. Nedostatečná mobilita a ztuhlost mohou vést i k zánětům, jako je například tzv. zmrzlé rameno (adhezivní kapsulitida), což je bolestivý stav charakterizovaný postupnou ztrátou pohyblivosti.

Proč byste se měli zaměřit na svá ramena?

  • Prevence zranění: Když jsou svaly, šlachy a vazy kolem kloubu pružné a silné, zmenšuje se riziko natržení, přetížení nebo jiných zranění. To je důležité nejen pro sportovce, ale i pro běžné každodenní aktivity.
  • Zlepšení výkonnosti: Ať už jde o sportovní výkon, práci v kanceláři, nebo manuální práci, dobrá mobilita ramene umožňuje efektivnější a plynulejší pohyby. To vede k lepšímu výkonu a nižšímu riziku únavy nebo bolesti.
  • Udržení správného držení těla: Ztuhlá ramena často způsobují špatné držení těla, jako je například předsunutí ramen a kulatá záda (hrbení se). Toto nesprávné držení těla způsobuje bolest krční páteře, bederní páteře i bolesti hlavy.

Jak zlepšit mobilitu ramen?

Pravidelným protahováním a posilovacím cvičením. Vhodná je jóga nebo pilates, plavání, ale i běh, pokud při něm správně pracujete s rameny (tedy zapojujete do běhu i své ruce). Pokud cítíte omezený pohyb v ramenou, je na místě konzultace s fyzioterapeutem, který poradí vhodné cviky na uvolnění. Nezanedbávejte svá ramena, investice času do cvičení vám přinese ovoce v podobě lepšího držení těla, vyšší výkonnosti a menšího rizika zranění a bolesti.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně