Přejít k hlavnímu obsahu
Podcast: Vladimír Dvořák o HPV
Prevence

Podcast: Vladimír Dvořák o HPV a prevenci karcinomu děložního hrdla

Tématem nového podcastu Zdraví v kostce je lidský papilomavirus (HPV), který je spojován se sexuálně přenosnou infekcí. V životě se s ní potká až 80 % žen a mužů.

U žen infekce HPV často vyústí ve zhoubný nádor děložního hrdla, u mužů v karcinom konečné části tlustého střeva nebo penisu. Pokud si nyní myslíte, že čelíme skutečně nebezpečnému protivníkovi, máte naprostou pravdu.

Vladimír Dvořák, předseda České gynekologické a porodnické společnosti, v podcastu vysvětlí vše, co bychom všichni měli o HPV viru vědět a mít později na paměti.

Věděli byste například, jaké jsou první příznaky infekce virem HPV? Tento virus je totiž velice rozšířený a existuje ho kolem 200 typů.
Napadá oblast genitálu u žen i mužů, ale také oblast dýchacích cest. Ženám způsobuje karcinom děložní hrdla a mužům karcinom řitního otvoru nebo karcinom penisu. Oběma pohlavím pak nádory dýchacích cest. 
Má na svědomí i další onemocnění, která sice neohrožují život, ale jsou velice nepříjemná. Například genitální bradavice.

Veliké štěstí je, že naprostá většina těchto infekcí sama odezní, podobně jako jiné virózy. Ale nikdy nevíme, kdo bude mít tu smůlu a virus v něm přetrvá a začne vytvářet onemocnění. 
Ani vědcům není dosud jasné, u koho má virus větší šanci a u koho ne. Víme jen to, že silný imunitní systém je v těchto případech velmi důležitý.

Jak tedy nejlépe nákaze předcházet? Ano, klíčem je prevence. Důležité je zodpovědné sexuální chování, což může zahrnovat například komunikaci rodičů s dospívajícími dětmi na téma sexuální zdrženlivost, ale také očkování proti papilomaviru (HPV).

V podcastu se dozvíte, v jakém období a věku je očkování nejlepší a proč. Možná jste nevěděli, že dětem hradí očkování pojišťovna a že se tato možnost vztahuje na dívky i chlapce.

Probereme také téma, jak jsou na tom české ženy s chozením ke gynekologovi a která skupina žen má nejčastěji nádory způsobené papilomavirem. A možná vás také bude zajímat, jak je to s prohlídkami u mužů. Tento podcast si rozhodně nenechte ujít.
 

Podcast si můžete také poslechnout v audio verzi:

Vladimír Dvořák o prevenci karcinomu děložního hrdla a HPV

Aktuálně