Přejít k hlavnímu obsahu
prevence onkologických onemocnění
Prevence

Fond prevence – prevence onkologických onemocnění

Rakovina je onemocnění, kterého se každý z nás oprávněně obává. Existují ale způsoby, jak snížit riziko jejího vzniku. Klíčem je prevence a my se podrobně podíváme na to, jak může pojišťovna 211 pomoci.

Včasná prevence často odhalí nádorová onemocnění hned v počátečním stadiu, kdy je šance na úspěšnou léčbu nejvyšší. Proto Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR podporuje preventivní vyšetření zaměřená hlavně na odhalování zhoubných nádorů. 
Na prevenci je přispíváno nejen dětem, ale i dospělým.

Příspěvek na prevenci pro děti

Děti mohou čerpat příspěvek až do výše 1 500 Kč. Ten lze například využít při preventivním vyšetření karcinomu kůže pomocí dermatoskopu. Toto vyšetření pomáhá odhalit nebezpečné změny na kůži, které by mohly být předzvěstí zhoubného melanomu.

Příspěvek na prevenci pro dospělé

Dospělým poskytujeme příspěvek až 500 Kč. Tento příspěvek lze využít na různá preventivní vyšetření. Jsou to například:

  • Vyšetření mamografem

Ženy ve věku 40–45 let by měly dbát na prevenci karcinomu prsu. A to nejlépe pomocí vyšetření mamografem, které je doporučeno každé dva roky. Pro ženy starší 35 let nabízíme příspěvek i na ultrazvukové vyšetření prsu. Pamatujte ale na to, že mamografie musí probíhat na pracovištích schválených Ministerstvem zdravotnictví.

  • Testování HPV

Další důležité preventivní vyšetření se týká karcinomu děložního hrdla. Z veřejného zdravotního pojištění nelze proplatit metodu LBC (liquid based cytology) ani test HPV mRNA pro ženy (mimo věkové kategorie 35, 45 a 55 let). Proto na tato vyšetření přispíváme.

  • Test okultního krvácení do stolice

Důležitá je i prevence karcinomu tlustého střeva a konečníku. Ve věku 40–49 let přispíváme na test okultního krvácení do stolice. Od 50 let je toto vyšetření plně hrazeno jednou za rok a od 55 let jednou za dva roky. Alternativou je i vyšetření markerů v krvi (Septin 9), na které přispíváme bez omezení věku.

Myslete na své zdraví a prevenci

Naplánujte si preventivní prohlídky a neváhejte využít naše příspěvky na vyšetření, která mohou zachránit život. Rakovina je zákeřná, ale s včasnou prevencí jí můžeme úspěšně čelit.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně