Přejít k hlavnímu obsahu
Posturální a fázické svaly
Pohyb

Posturální a fázické svaly: Klíč ke správnému držení těla

Aktivně sportujete a žijete zdravě, a přesto vás občas „chytnou“ záda? Příčinou bývají často zkrácené prsní svaly. Jednoduché a pravidelné protahování vám přinese dlouhodobou úlevu.

Bolí vás záda a ramena?

Trápí vás záda při neustálém tahání dětí? Cítíte ztuhlost po dlouhém dni u počítače? Možná se vám nedaří mít správné držení těla. Napětí a bolesti zad jsou mnohdy způsobeny zkrácenými prsními svaly, které pak nefungují v rovnováze se zbytkem těla. Pojďme tomu přijít na „obratel“.

Posturální svaly je třeba protahovat, fázické posilovat

Na nohou nás drží kosterní svaly. Ty se dělí na dva typy, které jsou na sobě přímo závislé a zodpovídají za naše držení těla. Posturální svaly – jako právě prsní svaly – mají za úkol udržovat tělo v rovnováze a ve správné poloze. Když se zkrátí, ramena se stáčejí dopředu a narušují držení těla. Fázické svaly – jako jsou svaly zad – pak kompenzují tuto nerovnováhu, což vede k přetížení, napětí a námi tolik známé bolesti.

Pravidelné protahování prsních svalů vám pomůže obnovit rovnováhu mezi těmito dvěma typy svalů, zlepší celkovou pohyblivost a uleví vašim zádům. Podívejte se na nejjednodušší cviky, které můžete praktikovat kdykoli a kdekoli.

Jednoduché cviky na uvolnění prsních svalů

  1. Protahování u zdi 
    Postavte se bokem ke zdi, paži zvedněte do pravého úhlu a opřete o zeď. Pomalu otáčejte tělo od zdi, dokud neucítíte natažení v prsním svalu.
     
  2. Spojení rukou za zády
    Postavte se rovně, spojte ruce za zády a táhněte je jemně nahoru a dolů přičemž udržujte rovná záda.
     
  3. Protažení v sedě
    Posaďte se na židli, dejte ruce za hlavu a tlačte lokty směrem ven. Udržujte rovná záda a lopatky jemně přitahujte k sobě.

Pár minut denně a poznáte rozdíl

Pravidelné protahování prsních svalů vám pomůže zlepšit držení těla, zmírnit napětí a snížit bolest v zádech. Začněte dnes a za pár dní se budete cítit lépe!


Autor: Valentino Todarello

Aktuálně