Přejít k hlavnímu obsahu
Vendula Vrbíčková
Zdravý životní styl

Dentální hygiena a diabetes

Vliv onemocnění diabetes mellitus na dentální zdraví je i přes častý výskyt tohoto onemocnění poměrně málo zmiňovaný. V rozhovoru s dentální hygienistkou Vendulou Vrbíčkovou se dozvíte zajímavé informace.

  • Co vás přivedlo k rozhodnutí studovat právě tento obor?

Po ukončení studia na střední zdravotnické škole jsem si uvědomila, že práce zdravotní sestry pro mě není dostatečně naplňující. Rozhodla jsem se tedy ve zdravotnictví vydat trošku jiným směrem. Obor dentální hygiena měl v mých očích do budoucna veliký potenciál – ať už pro možnost spolupráce se zubními lékaři, nebo příležitost celoživotně se v této oblasti vzdělávat.

  • Jak jsme na tom u nás obecně s přístupem k dentální hygieně? Bereme ji už dnes jako důležitou součást naší péče o zdraví, nebo by se to mělo ještě trochu zlepšit?

Dle mého názoru je v této době přístup k dentální hygieně a celkově ke zdraví dutiny ústní na mnohem vyšší úrovni, než tomu bylo dříve. Dentální hygiena je momentálně také více žádaná. Velkou roli v tom hraje spolupráce se zubními lékaři, kteří od pacientů častokrát dentální hygienu sami vyžadují ještě před tím, než pacienty vůbec ošetří.

  • Ve své absolventské práci jste se věnovala zajímavému tématu, které si příliš nespojujeme s dentální hygienou. Diabetes mellitus a jeho vliv na dentální zdraví. Povězte nám o této spojitosti.

Problémy v dutině ústní výrazně souvisí se správnou léčbou diabetu. Obecně lze ale říci, že pacienti s diabetem mají větší sklony k výskytu onemocnění v dutině ústní, protože se jedná o multidisciplinární chorobu, která postihuje a působí téměř na celý organismus. V ordinaci zubního lékaře či dentální hygienistky je důležité, aby pacient s diabetem spolupracoval a byl o své léčbě dostatečně informován a také k ní motivován. Vždy proto pacienta informujeme o spojitosti mezi tímto onemocněním a dutinou ústní.

K nejznámějším a nejčastějším projevům nemoci v dutině ústní patří zvýšená kazivost zubů, která je spojená s nedostatečnou přítomností slin a větším množstvím glukózy ve slinách. Dále jsou to orální kandidózy (infekce vyvolané kvasinkami rodu Candida), které vznikají při špatné hygieně dutiny ústní a nachází se na sliznicích, tvrdém patře, v koutcích nebo na jazyku. Parodontitida se často uvádí jako chronická komplikace diabetu. Na rozdíl od jiných typů onemocnění se u diabetu vyskytuje v poddásňové oblasti jiná mikroflóra a jiné bakterie, které jsou pro vznik parodontitidy zásadní.
Existuje však celá řada dalších onemocnění, která se ve spojitosti s diabetem v dutině ústní vyskytují. Příkladem je typický zánět dásní či jazyka nebo záněty sliznic (stomatitida).

  • Na co si tedy musí dávat pozor lidé s onemocněním diabetes mellitus? Jak často by měli vyhledávat péči dentální hygienistky?

Klíčová je hlavně informovanost pacientů o dané problematice, ale i rodiny a jejich nejbližších. Abychom předešli vzniku těchto dalších onemocnění, je důležité dodržovat správnou a zdravou životosprávu a pravidelně docházet na kontrolní vyšetření k zubnímu lékaři a dentální hygienistce. Péči o dutinu ústní provádíme u každého pacienta vždy velice individuálně. Každému je totiž doporučen jiný postup, jiné pomůcky, jiná technika či léčba, a to všechno hlavně s ohledem na celkový zdravotní stav, stav měkkých a tvrdých zubních tkání a obecně přístup k orálnímu zdraví. Podle stavu dutiny ústní dentální hygienistka zhodnotí, jak často by měl pacient na kontrolní návštěvy chodit a naplánuje tu příští. Standardně bývá kontrola dvakrát do roka, při zhoršeném stavu se kontrolní návštěvy provádí častěji.

Dentální hygienistka Vendula Vrbíčková, DiS.


Vystudovala obor dentální hygiena v Nymburce a v absolventské práci se zaměřila na onemocnění diabetes mellitus a jeho vliv na dentální zdraví. Ve své praxi poukazuje mimo jiné na možné komplikace, které si častokrát pacienti s diabetes neuvědomují.
 

   


Autor: Pavel Vejvoda, šéfredaktor portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně