Přejít k hlavnímu obsahu
Do školy po svých
Zdravý životní styl

Do školy po svých? Výhody, rizika a postoj rodičů

Chodí vaše dítě do školy pešky, nebo ho vozíte autem? Pro dřívější generace bylo samozřejmostí chodit pešky, ale v posledních letech rodiče stále častěji děti do školy vozí. Proč ale posílat své děti do školy pěšky? Jak můžou rodiče zvládnout obavy a děti nebezpečí v provozu?

Přestože chůze do školy přináší mnoho výhod, není bez rizik. Rodiče mají pochopitelné obavy, které je často vedou k rozhodnutí vozit své děti do školy autem. Pojďme si říct o všech výhodách i rizicích.

Kondice

Jedním z největších benefitů pravidelné chůze do školy je skvělý vliv na fyzické zdraví. Děti dnes tráví stále více času vsedě – jak ve škole, tak i doma u počítačů. Chůze je přirozenou formou pohybu – posiluje svaly, zlepšuje kondici, snižuje riziko obezity a podporuje celkovou tělesnou výdrž.

Psychická pohoda

Fyzická aktivita má pozitivní dopad na psychiku dětí. Chůze a skotačení cestou do školy nebo domů pomáhají odbourávat stres, zlepšují náladu i soustředění ve škole. Děti, které chodí do školy pěšky, často přicházejí do třídy energičtější a lépe připravené na výuku. Ranní procházka bývá příjemným začátkem dne, který dítěti pomůže se postupně probudit a psychicky připravit na denní úkoly.

Samostatnost

Chůze do školy posiluje u dětí dovednosti, jako je zodpovědnost, orientace v prostoru a samostatnost. Děti se učí si samy rozvrhnout čas, zvládat běžné překážky, jako jsou semafory nebo přechody, a začínají si uvědomovat důležitost bezpečného pohybu po městě. Zároveň získávají větší důvěru ve vlastní schopnosti.

Ekologický přínos

Čím méně rodičů poveze děti do školy autem, tím lepší bude kvalita ovzduší. Rodiny, které volí cestu pešky, přispívají ke snižování uhlíkové stopy a učí děti lásce k životnímu prostředí.

Bezpečnost na silnicích

Jednou z nejčastějších obav je dopravní situace. Rodiče se bojí neukázněných řidičů, nepřehledných křižovatek nebo nedostatečného značení u přechodů pro chodce. Větší města navíc často čelí problému husté dopravy a rychle jedoucích vozidel, což může zvyšovat riziko nehody.

Obavy z cizích lidí

Dalším důvodem je strach z obtěžování cizími osobami. I když jsou tyto případy vzácné, mediální pokrytí podobných událostí obavy rodičů zvyšuje. Děti vnímáme jako zranitelné a ne vždy schopné adekvátně reagovat na nebezpečné situace.

Vzdálenosti

Některé děti to ale mají z domova do školy prostě příliš daleko na to, aby cestu zvládly pěšky. Týká se to zejména dětí, které bydlí na okrajích měst nebo v řídce obydlených oblastech, kde chybí infrastruktura, jako jsou chodníky nebo přechody. Rodiče ale mohou zastavit pár set metrů od školy a nechat své dítě zbytek cesty jít pěšky.

Postoj škol a úřadů

Postoj škol a městských úřadů k pěšímu docházení dětí do školy se liší. V některých městech jsou aktivně podporovány iniciativy ke zlepšení dopravní situace kolem škol a na podporu aktivního pohybu dětí. V Praze se tomuto tématu již desítky let věnuje nezisková organizace Pěšky městem a jejich projekty Pěšky do školy a Bezpečné cesty do školy.

Bezpečné cesty do školy

Některé školy a obce pracují na tom, aby dětem poskytly bezpečné prostředí pro pěší cestu. Investují do budování chodníků, instalují semafory, lepší osvětlení a další bezpečnostní opatření. Existují také projekty zaměřené na bezpečné přecházení nebo „školní autobusy na nohách“, kdy děti do školy doprovázejí vyškolení dobrovolníci.

Co mohou dělat rodiče

Rodiče, kteří chtějí své děti podporovat v chůzi do školy, mohou podniknout několik kroků, aby minimalizovali rizika a posílili bezpečnost. Důležité je děti naučit, jak se správně pohybovat na ulici, vysvětlit jim pravidla silničního provozu a nacvičit je s nimi. Rodiče také mohou zorganizovat „chodecké skupiny“ – domluvit, aby se děti setkávaly a do školy chodily společně, což zvýší bezpečnost i pocit sounáležitosti.
Klíčem k úspěchu je spolupráce škol, rodičů a úřadů. Společně můžou přispět k tomu, aby cesta do školy byla bezpečná a prospěšná pro všechny.
 


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně