Přejít k hlavnímu obsahu
Co pro vás udělá nutriční terapeut
Hubnutí

Fond prevence: Co pro vás udělá nutriční terapeut

Obezita není jen estetickým problémem, ale hlavně škodí našemu zdraví. Věděli jste, že pojišťovna 211 dává příspěvek na nutričního terapeuta? Pojďme se podívat, jaké služby nutriční terapeuti nabízejí a kde je najít.

Služby nutričních terapeutů jsou neprávem opomíjené a přitom může jejich práce a pomoc zabránit a předejít celé řadě zdravotních komplikací tím, že klienta naučí, jak správně vyživovat své tělo. Také nám pomohou si uvědomit, že jiné tělo než to naše nikdy nebudeme mít, a proto je třeba ho ctít a udržovat zdravé.
Tyto služby obvykle zahrnují individuální konzultace, při nichž dojde na:

  • zhodnocení stravovacích návyků,
  • analýzu aktuálních stravovacích zvyklostí klienta,
  • zjištění nedostatků a přebytků ve stravě.

Potom terapeut pomůže klientovi, aby si nastavil realistické a dosažitelné cíle podle svých potřeb a zdravotního stavu. 
Pak už je jen krok k vytvoření jídelníčku šitého na míru, který zohlední zdravotní problémy, alergie a intolerance klienta. Mnohdy je také potřeba poradenství při řešení chronických onemocnění, např. cukrovky, hypertenze, vysoké hladiny cholesterolu atd.

Nutriční terapeut učí své klienty o správných stravovacích návycích, rozpoznávání zdravých potravin a vytváření vyvážených jídelníčků. Je připraven pomoci při změně stravovacích návyků a životního stylu, často motivuje a podporuje při dlouhodobých změnách.
Nutriční terapeut vám podá pomocnou ruku i při výběru správných potravin v obchodě, včetně čtení etiket a rozpoznávání zdravých možností.

Klient pochopitelně dochází k nutričnímu terapeutovi na pravidelné kontroly. Sledují spolu pokroky klienta a také dochází k přizpůsobení výživových plánů a cílů na základě dosažených výsledků.
Mezi terapeutem a klientem vzniká velmi úzká spolupráce a klient pociťuje velmi intenzivně, že na proces hubnutí není sám, že i když jde o dlouhodobý proces, nezůstane v pasti neinformovanosti a vždy se mu dostane mentální podpory.

Na službu nutričního terapeuta přispívá Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR svým klientům s potvrzenou diagnózou E66 (obezita). Pro děti je tu příspěvek 1 500 Kč a pro dospělé až 500 Kč.

Pojišťovna 211 se věnuje boji s obezitou velmi komplexně i prostřednictvím fondu prevence a ve článku Fond prevence pomáhá s obezitou si můžete přečíst, jaké můžete čerpat roční příspěvky.

Pokud vás tato cesta ke zdravějšímu a spokojenějšímu tělu zaujala, zkuste začít tím, že si ZDE najdete svého nutričního terapeuta, který vás podpoří na cestě k lepšímu zdraví a pohodě. Ano, začít je těžké, ale každý malý krok je důležitý. Pamatujte, že každý den je novou příležitostí, jak pro sebe udělat něco dobrého.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně