Přejít k hlavnímu obsahu
boj s obezitou
Hubnutí

Fond prevence pomůže v boji s obezitou

Vadí vám vaše kila navíc? Není vám lhostejné vaše zdraví? Chcete žít aktivněji a spokojeněji? Využijte příspěvku až 4 000 Kč na boj s obezitou, který vám poskytne vaše pojišťovna 211.

O tom, že je obezita nebezpečná nemoc, která s sebou nese řadu zdravotních komplikací, není pochyb. Zdraví našich klientů nám není lhostejné. Jsme si vědomi toho, že cesta za redukcí hmotnosti je zdlouhavá, vyžaduje hodně úsilí a pevnou vůli, proto vám nabízíme pomocnou ruku. 

Program prevence komplikací spojených s obezitou

Pojišťovna 211 se připojila k celosvětovému trendu v boji proti obezitě a jejím komplikacím, tedy zejména prevenci kardiovaskulárních a dalších onemocnění. Našim pojištěncům starším 12 let přispíváme až 4 000 Kč ročně na léčbu obezity.

Jak můžete příspěvek využít?

O příspěvek můžete zažádat zpětně po absolvování léčby obezity dlouhodobějšího charakteru u smluvního poskytovatele zdravotních služeb nebo nutričního terapeuta, případně na další redukci hmotnosti pod dohledem zdravotníka. Jinými slovy v první řadě vyhledejte odborníka (obezitologa, nutričního terapeuta či jiného odborníka z oboru, viz registr poskytovatelů zdravotních služeb) a začněte k němu pravidelně docházet na léčbu. Uchovejte si doklad o zaplacení této služby a s ním se obraťte na nás – vaše pojišťovna vám po překontrolování dokladu zpětně vyplatí až 4 000 Kč.

Kompletní podmínky vyplacení příspěvku najdete ZDE.

Týká se to i vás? Nevíte, jak začít?

Jak vlastně zjistíte, jestli patříte mezi lidi trpící obezitou? Obezita není totéž co nadváha. Oba termíny se liší závažností a stupněm nadměrné hmotnosti. Rozdíl mezi nimi je určený pomocí tzv. Body Mass Indexu (BMI), což je hodnota vypočtená na základě výšky a váhy osoby.
 

Body Mass Index (BMI)


BMI se vypočítá podle následujícího vzorce: hmotnost v kilogramech děleno výškou v metrech na druhou. Tedy pokud vážíte 110 kg a měříte 170 cm, počítat budete takto: 110 : (1,70 x 1,70) = 38.
 

Kategorie BMI

  • Podváha: BMI méně než 18,5
  • Normální váha: BMI 18,5 - 24,9
  • Nadváha: BMI 25 - 29,9
  • Obezita 1. stupně: BMI 30 - 34,9 
  • Obezita 2. stupně: BMI 35 - 39,9
  • Obezita 3. stupně: BMI 40 a více

Obezita je závažnější forma nadváhy, která výrazně zvyšuje riziko mnoha zdravotních problémů, včetně kardiovaskulárních chorob, diabetu typu 2, problémů s klouby, některých druhů rakoviny a dalších chronických onemocnění.

Pokud máte BMI více než 27 a jednu nebo více přidružených zdravotních obtíží (např. dysglykemie, hypertenze, dyslipidemie, obstrukční spánková apnoe aj.) nebo BMI více než 30, je nejvyšší čas začít podstupovat léčbu, a to úpravou stravy a pohybového režimu pod dohledem lékaře nebo nutričního terapeuta.

Náš tip! 
Pořiďte si chytrou váhu


Investujte do tzv. chytré váhy, která vedle hmotnosti měří i složení těla, nebo chytrých hodinek, které budou monitorovat vaše tělesné funkce. Pokud si budete své pokroky tímto způsobem zaznamenávat, budete mít motivaci do dalšího hubnutí a zároveň odměnu za svou snahu.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně