- Pacientů s celiakií stále přibývá. Jaké jsou první kroky po diagnostice celiakie?
Po stanovení diagnózy celiakie má každý pocit, že se mu změnil svět. Nejdřív je potřeba najít informace, jak na bezlepkovou dietu, jakými pravidly se řídit, co se smí a co se nesmí zařadit do jídelníčku, kde vše nakoupit… A protože se bezlepkové směsi a mouky chovají jinak, tak také jak z toho všeho uvařit.
- Jak zvládnout bezlepkovou dietu psychicky, zejména v začátcích? Dá se vůbec s celiakií žít kvalitní život?
S celiakií se určitě dá žít kvalitní život. Je to změna, se kterou se musí každý sám vyrovnat. Není to jednoduché, ale naše motto je „Jde to i bez lepku“. Jen je potřeba vědět, jak na to, aby si člověk na jednu stranu neničil z neznalosti svoje zdraví, ale zároveň aby si nekomplikoval život víc, než je nezbytně nutné.
- Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při přechodu na bezlepkovou dietu? Jaké potraviny bývají nečekaným zdrojem lepku?
Zpočátku má každý pocit, že lepek je všude a vlastně nic nemůže. Je potřeba se naučit, kde lepek skutečně je a co tedy není možné zařadit do jídelníčku. Naštěstí jsou daná pravidla – lepek je alergen, a tak obiloviny obsahující lepek musí být ve výrobku vždy označeny, a to tak, aby na první pohled bylo zřejmé, že ve složení se vyskytuje lepek. Důležité je číst složení výrobku a při přípravě jídel se vyvarovat kontaminaci potravin lepkem.
- Jak dlouho po nasazení diety se obvykle projeví zlepšení zdravotního stavu?
To záleží na tom, jak dlouho člověk žil s celiakií, než mu byla stanovena diagnóza. U dětí zlepšení stavu bývá poměrně rychlé. Může to být i v řádu týdnů. U dospělých to může trvat déle, je to velice individuální, ale uvádí se tak půl roku až jeden rok, než z krve vymizí protilátky.
- Jsou nějaké novinky v oblasti bezlepkových produktů, které stojí za pozornost?
V dnešní době je už nabídka bezlepkových výrobků velice široká, ať už z dovozu, nebo od českých výrobců. Zlepšila se i dostupnost, a to i díky tomu, že bezlepkový sortiment mají v nabídce i rozvážkové služby. Hlavní výhodou je, že se dá koupit čerstvé pečivo.
- Jak reagovat, když okolí nechápe vážnost bezlepkové diety a zlehčuje ji?
S tím se celiaci setkávají často. Ale to je právě otázka toho, jak kdo zvládne situaci po psychické stránce. Je to přece jeho zdraví a sám je za něj zodpovědný. Dnes už je povědomost o bezlepkové dietě docela vysoká, a tak už není takový problém vysvětlit, že držím dietu ze zdravotních důvodů, a ne z rozmaru. Důležité je to zejména u dětí, aby se necítily divně a nestyděly se za to, že se stravují jinak než ostatní.
- Často se říká, že bezlepková dieta se pěkně prodraží – musí to vždy být pravda? Jak se nenechat nachytat marketingem?
Bezlepková dieta je bohužel opravdu drahá. Porovnáním jídelníčku člověka, který nemusí dodržovat bezlepkovou dietu, a toho na bezlepkové dietě nám vyšlo, že je dražší o cca 3 500 Kč měsíčně. Může se to samozřejmě lišit tam, kde si člověk může připravovat jídlo doma a víc se zaměřit na přirozeně bezlepkovou stravu. Speciální bezlepkové výrobky jsou několikanásobně dražší. Nemusí to být ani způsobeno marketingem – jejich výroba je náročná na bezpečnost, aby nedocházelo ke kontaminaci. A také objem výroby je nižší než u běžných výrobků, a tak se náklady nerozpočítají do velkého objemu.
- Kde lze na bezlepkovou dietu získat příspěvky? Například ZPMV přispívá všem bez rozdílu věku 2 000 Kč ročně…
I když je bezlepková dieta jediným lékem na celiakii, není hrazená zdravotními pojišťovnami z prostředků na léky. Některé zdravotní pojišťovny přispívají v rámci preventivních programů. Částky se liší a různé jsou i podmínky čerpání. Někde je to např. jen pro děti a nezaopatřené studenty, někde je potřeba dokládat účtenky od nákupu bezlepkových výrobků. Vždy je ale potřeba doložit diagnózu od lékaře. Přehled příspěvků jednotlivých pojišťoven v daném roce lze najít třeba na našem webu www.celiak.cz.