Přejít k hlavnímu obsahu
povánoční dieta
Hubnutí

Jak se po Vánocích dostat na ideální váhu a udržet si ji

Cukroví, chlebíčky, bramborový salát s majonézou, smažené řízky. Vánoční dobroty jsme si krásně užili, ale teď do práce. Jak to správně udělat, aby se na váze přestala objevovat varovná čísla?

Na super rychlá řešení a drastické diety rovnou zapomeňte

Shodit kila se vám díky nim možná podaří, vaše tělo se vám za ně ale příliš neodvděčí. Hrozí, že si rozhodíte metabolismus, budou vám chybět důležité živiny a budete se cítit vyčerpaní a unavení. Navíc se po drastické dietě téměř jistě dostaví jojo efekt. Shozená kila po ukončení diety rychle naberete zase zpátky. A často i nějaká navíc. 

Možná pomalejší, ale zato zdravější způsob, jak se dostat na ideální váhu, je racionální strava. A co si pod pojmem racionální strava představit? Slovo racionální má původ v latinském slově ratio, česky rozum. Dalo by se tedy říci, že základem úspěchu je jíst rozumně s ohledem na svůj zdravotní stav, věk, pohlaví a například i na genetické dispozice.

Základem racionální stravy je především pestrost a vyváženost

Jídelníček by tak měl obsahovat dostatečné množství sacharidů, tuků a také bílkovin. Největší část naší stravy by měly tvořit sacharidy neboli cukry, a to zhruba z 60 %. Není však cukr jako cukr. V racionální stravě bychom se měli zaměřit na takzvané složité (nebo také pomalé) cukry. Ty jsou obsaženy například v celozrnném pečivu a těstovinách, ovesných vločkách, hnědé rýži, ovoci a zelenině. 

Vyhnout bychom se naopak měli cukrům jednoduchým, což je především rafinovaný cukr, obsažený v nejrůznějších sladkostech, slazených limonádách atd. Stejně tak bychom měli hodně omezit bílé pečivo, knedlíky či klasické těstoviny.

Zhruba 25 % našeho jídelníčku by měly tvořit tuky, přičemž vhodnější jsou tuky rostlinné lisované za studena. Úplně vzdávat se ale nemusíme ani tuků živočišných, jako je máslo nebo sádlo. Naprosto nevhodné jsou přepálené tuky ze smažených jídel. 

Nedílnou součástí racionální stravy jsou také bílkoviny. Ty by měly být v našem menu zastoupeny asi z 15 %. Vhodnými zdroji bílkoviny jsou například vejce, luštěniny, sýry, jogurty a také kvalitní maso. 

Na co pamatovat 

  • Pestrá a vyvážená strava
  • Více menších porcí po celý den
  • Poslední jídlo dvě až tři hodiny před spaním
  • Snídaně s kvalitními bílkovinami a tuky
  • Jíst do polosyta
  • Dostatečný přísun neslazených tekutin 
  • Několik porcí ovoce a zeleniny denně
  • Bílé pečivo vyměnit za celozrnné 
  • Omezit smažená a fritovaná jídla
  • Omezit sladkosti, chipsy a alkohol
  • Konzumovat ryby, luštěniny, semena, ořechy
  • Na jídlo si vyhradit dostatek času
  • Zařadit pravidelný přiměřený pohyb

Aktuálně