Přejít k hlavnímu obsahu
Lichořeřišnice
Prevence

Lichořeřišnice: Skrytý poklad pro vaše zdraví

Lichořeřišnice se často pěstuje pro své krásné květy a listy. Víte ale, že je také významným přírodním lékem? V tomto článku se podíváme na to, jak lichořeřišnice pomáhá organismu a jak ji mít stále po ruce.

Přírodní antibiotikum

Lichořeřišnice je známá svými silnými antibakteriálními a antivirovými účinky. Obsahuje látky, jako jsou glukotropeolin a myrosináza, které se při rozkladu mění na isothiokyanáty – je to tedy silné přírodní antibiotikum. To znamená, že lichořeřišnice může pomoci v boji proti bakteriálním a virovým infekcím, což ji činí výborným pomocníkem při nachlazení, zánětech močových cest, nebo dokonce při prevenci chřipky.

Podpora imunity

Pravidelná konzumace lichořeřišnice také posílí imunitní systém. Je bohatá na vitamin C, což je pro imunitu klíčová složka. Vitamin C nejenže podporuje tvorbu bílých krvinek, ale také zvyšuje odolnost organismu vůči infekcím. Popíjení čaje z lichořeřišnice nebo užívání tinktury je skvělým způsobem, jak přirozeně podpořit své zdraví, zejména v chladnějších měsících.

Detoxikace organismu

Lichořeřišnice podporuje vylučování škodlivin z těla, čímž napomáhá očištění organismu. To bývá prospěšné po období zvýšeného stresu a nezdravé stravy. Lichořeřišnice tak může být součástí očistné kúry, která přinese novou energii a vitalitu.

Podpora trávení

Další významnou výhodou lichořeřišnice je její schopnost podporovat trávicí trakt. Působí protizánětlivě a pomáhá při potížích, jako jsou nadýmání, zácpa nebo záněty žaludku a střev. Díky svým přirozeným antibakteriálním účinkům také přispívá k udržení rovnováhy střevní mikroflóry.

Jak lichořeřišnici užívat?

Lichořeřišnici můžete užívat v různých formách. Její listy a květy jsou jedlé a doporučujeme přidávat je do salátů, kam přinášejí příjemnou pikantní chuť, tak trochu jako ředkvičky. Pro léčebné účely je však nejčastěji používána ve formě tinktury, čaje nebo kapslí. 

Pro přípravu domácího čaje stačí zalít lžičku sušených listů lichořeřišnice 250 ml vroucí vody, nechat louhovat 10 minut a poté scedit. Takový čaj můžete pít dvakrát až třikrát denně při nachlazení, problémech s močovými cestami nebo jako prevenci.

Pokud hledáte způsob, jak přirozeně podpořit své zdraví, zařazení lichořeřišnice do vaší rutiny bude jedním z nejlepších rozhodnutí, která můžete udělat.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně