Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní den seniorů
Zdravý životní styl

Mezinárodní den seniorů: Oslavme den našich životních průvodců

Každý rok se 1. října slaví Mezinárodní den seniorů. Je to skvělá příležitost, jak si připomenout, že senioři nejsou jen pamětníky minulosti – jsou mostem mezi generacemi a mají hodně co nabídnout.

Žijeme ve světě, kde se všechno neustále zrychluje. A jsou to právě senioři, kteří v sobě nesou hodnoty, tradice a vzpomínky, které bychom měli střežit. Bez znalostí a zkušeností starší generace, bychom v trysku dní často přehlédli mnoho cenného. Tím, že oslavíme jejich den, jim nejen vyjádříme úctu, ale také jim připomeneme, jak jsou pro každou společnost důležití.
Ke znakům dobré společnosti patří i to, že seniorům vracíme alespoň něco z toho, co dali oni nám.

Se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra ČR mají senioři možnost čerpat finanční příspěvky z Fondu prevence. Ten zahrnuje několik preventivních i bonusových programů, jako jsou například:

Také je tu příspěvek ve výši až 500 Kč na nejrůznější sportovní aktivity, vyšetření nad rámec veřejného zdravotního pojištění nebo prostředky pro prevenci úrazů, jako jsou toaletní či sprchovací židle, protiskluzové podložky nebo madla do koupelny.
Je tu i finanční pomoc na nákup potravin pro lidi se specifickými dietami nebo na nákup zdravotnických prostředků pro chronicky nemocné. Praktické je, že příspěvky lze mezi sebou kombinovat.

Stářím nic nekončí

Starší generace nám může ukázat, že život s důchodem nekončí. Naopak! Je to doba, kdy se objevují nové zájmy, pěstují se dávno zapomenuté koníčky, je čas cestovat nebo trávit více času s rodinou. Den seniorů je tu, aby ukázal, že stáří vůbec není konec – je to jen další krásná kapitola života.

Jak Den seniorů oslavit

Ať už máte v rodině prarodiče, starší rodiče nebo známé, 1. října je ideální příležitostí, abyste jim věnovali trochu více pozornosti. Nemusí to být nic velkého – návštěva, společný oběd nebo alespoň telefonát udělá radost a svým blízkým tak ukážete, že vám na nich záleží. Můžete například seniorům ve vaší rodině pomoci zorientovat se v možnostech, jak využít Fond prevence u zdravotní pojišťovny.

Komunitní akce a podpora seniorů

V mnoha městech se u příležitosti Dne seniorů pořádají různé akce, od přednášek přes společenská setkání až po taneční večery. Tyto události dávají seniorům prostor k zábavě a setkávání s novými lidmi i přáteli. Možná se i ve vašem okolí něco takového koná. A kdyby ne, proč nezkusit zorganizovat třeba sousedskou oslavu?

Mezinárodní den seniorů je tu proto, abychom nezapomínali, jak důležitou roli v našich životech senioři hrají. Ať už se jedná o moudrá slova, příběhy z minulosti nebo jen laskavou přítomnost – senioři jsou naším spojením s minulostí i inspirací pro budoucnost.
 


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně