Přejít k hlavnímu obsahu
alergie kůže
Nemoci Od hlavy k patě

Nejčastější alergie kůže a jak je léčit

Letní měsíce jsou spjaté s častějším pobytem venku. Pokud patříte mezi alergiky, mohou vás potrápit různé alergické reakce na slunce nebo poštípaní hmyzem.

Kůže jako největší lidský orgán

Málokdo si uvědomuje, že naše kůže je orgán, a to životně důležitý. Zároveň je to největší orgán lidského těla, který plní mnoho důležitých funkcí. Kůže se skládá ze tří hlavních vrstev: 

  • epidermis (vnější vrstva, pevná a odolná, obsahuje pigment, který dává kůži barvu)
  • dermis (střední silná vrstva, která obsahuje kolagen a elastin, nachází se zde cévy, nervová zakončení, vlasové folikuly a potní a mazové žlázy)
  • hypodermis neboli podkoží (nejhlubší vrstva kůže, která obsahuje tukové buňky, slouží jako izolace proti chladu, ochrana vnitřních orgánů a zásobárna energie)

Kůže chrání tělo před fyzickými vlivy, chemikáliemi, mikroorganismy a UV zářením. Tvoří bariéru, která brání pronikání škodlivých látek a mikroorganismů do těla. Pomáhá regulovat tělesnou teplotu prostřednictvím pocení a prokrvení. Když je horko, potní žlázy vylučují pot, který se vypařuje a ochlazuje tělo. Navíc je vybavena nervovými zakončeními, která reagují na dotyk, tlak, teplotu a bolest. Díky tomu můžeme cítit a reagovat na okolní prostředí. Kůže je také zapojena do syntézy vitaminu D, který je nezbytný pro zdraví kostí. K tomu dochází, když je kůže vystavena slunečnímu záření.

Když kůže reaguje alergicky

Většina z nás se již setkala s tím, že naše kůže reaguje alergicky. Může se jednat o běžné chemické či mechanické podráždění nebo o projevy alergie. K nejčastější kožním alergickým projevům patří atopický ekzém a kopřivka. U dětí pak často dochází také k virovým vyrážkám, které bývají doprovázeny i dalšími příznaky.

Kopřivku může způsobit jídlo i slunění

Kopřivka se projevuje jako svědivé zarudlé pupence vystouplé lehce nad ostatní kůži. Během minut až hodin se projevy stěhují z místa na místo a mizí během dnů až týdnů. Chronická kopřivka pak trvá více než 6 týdnů. Příčina kopřivky je zřejmá pouze někdy, často pacient sám neví, z jakého důvodu se „osypal“. Na vině může být i užití některých léků, potravin či dalších látek, často i v kombinaci s infekcí.

Kopřivka je často provázena tzv. angioedémem, což je otok postihující hlubší vrstvy kůže. Může se objevit i bez kopřivky, není svědivý ani zarudlý. Většinou se objeví na víčkách, rtech, jazyku, rukách či nohách. K nejčastějším příčinám kopřivky s angioedémem patří potraviny, léky, hmyzí jedy, ale také virové infekce a fyzikální faktory, jako je vystavení chladu, teplu, fyzická aktivita, tlak anebo slunění.

Atopická dermatitida začíná už v dětství

Dermatitida je onemocnění kůže projevující se zarudnutím, svěděním a olupováním. 
K nejčastějším formám patří atopická dermatitida, tedy atopický ekzém. Jedná se o chronické onemocnění kůže, které většinou začíná v dětství a je provázeno alergiemi na potraviny nebo pyly, roztoče či zvířecí alergeny. Druží se často s jinými alergickými onemocněními, jako je senná rýma, potravinová alergie nebo astma. V nejtěžších případech je prokázána vrozená porucha bariérové funkce kůže. Jedná se o geneticky daný defekt ve stavbě kůže, která je proto prostupnější k cizorodým látkám. To vede k navození přecitlivělosti na ně, a tím se uzavírá bludný kruh. Situaci zhoršuje i častá přítomnost zlatého stafylokoka na kůži. Bakterie vytváří toxiny, které dráždí kůži a akcelerují její přehnanou imunitní reaktivitu a zánět.

Jak léčit atopický ekzém

Cílem léčby ekzému je úleva od svědění, obnovení kožní bariéry a snížení zánětu. Svědění je nejúpornějším příznakem, který vede ke škrábání a dalšímu porušování integrity kůže. 
V léčbě je dobré použít v první řadě promašťující krémy, které brání vysoušení kůže. Suchá kůže totiž svědí vždy. Proti zánětu působí lokální kortikoidy, které se podávají v krémech a mastích v intervalech s přerušením. Další možností jsou tacrolimus a pimecrolimus – protizánětlivé léky tlumící přehnanou imunitní reakci.

Od svědění mohou pomoci celkově podávaná antihistaminika, jako je například dithiaden nebo fenistil. Neléčí však podstatu ekzému. U zhruba poloviny kojenců s těžkým ekzémem hraje roli i potravinová alergie, a úlevu tak může přinést i vodná dieta (po konzultaci s lékařem). Při infekčních komplikacích ekzému se nevyhneme antibiotické léčbě – nejčastěji se podávají protistafylokoková antibiotika. Většina dětí se i těžkého ekzému do dospělosti zbaví, bohužel se u nich mnohdy časem projeví senná rýma nebo astma.

Kontaktní dermatitida vzniká kontaktem s alergenem

Kontaktní dermatitida je dalším častým kožním onemocněním, které se může podobat ekzému. Na rozdíl od něj se však projevuje především v místě kontaktu s alergenem. Jedná se o tzv. reakci oddálené přecitlivělosti. Na kůži se objeví zarudnutí, svědění, puchýře, které jsou většinou ohraničené místem kontaktu s alergenem. Nejčastěji to je nikl, parfémy, barviva, latex, chrom, kosmetické přípravky. Léčba spočívá v odstranění příčiny, v těžších případech se podávají kortikoidy (lokálně nebo i celkově). Prevencí je vyhýbat se vyvolávajícím látkám.

Kopřivka, ekzém nebo kontaktní alergické reakce se mohou zhoršovat během infekcí a mohou být také obtížně odlišitelné od vyrážek, které provázejí virová onemocnění. Tyto se většinou objeví současně nebo po horečnatém onemocnění, většinou během týdnů odezní a neopakují se. Odlišení je ale mnohdy těžké a teprve čas a dlouhodobější sledování ukáže pravou příčinu.

Dbejte na prevenci

Používejte opalovací krémy s UV filtrem při pobytu na slunci, přípravky proti bodavému hmyzu, po koupání v bazénu řádně promastěte kůži, vybavte svou lékárničku chladivými gely a antihistaminiky apod. Trápí-li vás potíže spojené s alergií kůže, obraťte se na svého lékaře či vyhledejte alergologa.
 


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně