Přejít k hlavnímu obsahu
Poranění achilovky
Nemoci Od hlavy k patě

Poranění achilovky jako noční můra sportovců

Achillova šlacha, lidově achilovka, je nejsilnější a největší šlacha v lidském těle. Ačkoli je velmi pevná, v nečekaný okamžik nás může zradit.

K čemu slouží Achillova šlacha

Nám všem dobře známá achilovka spojuje lýtkový sval s patní kostí a hraje zásadní roli při pohybu, protože umožňuje přenášet sílu z lýtkových svalů na nohu. Když se lýtkový sval stáhne, Achillova šlacha se napne a pohybuje patou nahoru, což je nezbytné pro každý krok, skok nebo běh. Bez funkční achilovky je pohyb nohy značně omezený. Přestože je velmi pevná, může být vystavena riziku zranění, zejména při intenzivní fyzické aktivitě nebo v důsledku přetížení.

Jak se může achilovka poranit?

Ke zranění nejčastěji dochází přetížením nebo náhlým silovým pohybem. Nejvíce ohroženi jsou sportovci, zejména ti, kteří se věnují sportům s prudkými změnami směru a výbušnými pohyby, jako je fotbal, basketbal nebo běh. Nicméně zranění se může vyskytnout i u lidí, kteří se věnují běžné fyzické aktivitě. Jinými slovy zradit může nečekaně každého z nás.

Mezi nejčastější zranění achilovky patří:

  • Zánět. Způsobuje ho opakované přetížení nebo nesprávná technika cvičení. Doprovází ho bolest a ztuhlostí v oblasti šlachy. 
  • Natažení nebo natržení. Dochází k němu při náhlém přetížení, například při rychlém startu, prudkém zastavení nebo skoku. Často se projevuje ostrou bolestí a omezenou pohyblivostí.
  • Přetržení. Nejtěžší forma zranění, ke kterému dochází, když se šlacha úplně přetrhne. Objevuje se u sportovců nebo u lidí, kteří náhle zvýší intenzitu fyzické aktivity, aniž by na to byli dostatečně připraveni.

Přetržení achilovky je vidět i slyšet

Přetržení Achillovy šlachy je velmi bolestivé a poznáte jej poměrně snadno, a to podle náhlé, ostré bolesti v zadní části kotníku nebo lýtka, jako kdyby vás někdo kopl do paty. Slyšet můžete i praskavý zvuk. Následně ztratíte schopnost normálně chodit nebo se postavit na špičky postižené nohy. Navíc bývá viditelná mezera nebo prohlubeň v oblasti, kde se šlacha přetrhla, pocítit můžete i její „srolování“. Postižené místo začne výrazně otékat. Pokud máte podezření na přetržení Achillovy šlachy, je nezbytné vyrazit na pohotovost. Přetržená šlacha často vyžaduje chirurgický zákrok, následnou dlouhodobou rehabilitaci, nošení ortézy a návštěvy fyzioterapeuta.

Jak předcházet zranění 

Abyste snížili riziko zranění achilovky, je důležitá prevence.

  • Dostatečné zahřátí a strečink před fyzickou aktivitou. Nikdy se nepouštějte do ostrého tréninku bez zahřátí a protažení oblasti pat!
  • Postupné navyšování intenzity. Když začínáte s novou fyzickou aktivitou nebo zvyšujete intenzitu tréninku, dělejte to postupně a pozvolna. Náhlé přetížení šlachy bývá hlavním důvodem zranění.
  • Vhodná obuv. Noste boty, které vám dobře sedí a poskytují dostatečnou podporu pro nohy a kotníky, zvláště při běhu nebo jiných náročných aktivitách.
  • Posilování lýtkových svalů. Silné lýtkové svaly snižují zátěž na šlachu, nejlépe fungují cviky na způsob zvedání na špičkách.
  • Poslouchejte své tělo. Pokud během cvičení pocítíte bolest v patě, nepokračujte a dejte si pauzu. Bolest je často prvním signálem, že je šlacha je přetížena.

Bolí vás achilovka? Chce to klid a ledování

U lehčích zranění, jako je zánět, natažení nebo mírné natržení, se doporučuje:

  • klidový režim a vyvarování se aktivit, které by šlachu zatěžovaly
  • ledování pro zmírnění bolesti a otoku
  • komprese (stažení) nohy pro snížení otoku a podporu nohy
  • cvičení na posílení lýtkových svalů a zlepšení flexibility

Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně