Přejít k hlavnímu obsahu
Preventivní prohlídka
Prevence

Preventivní prohlídka u praktického lékaře

Proč chodit k praktikovi, zvláště když mi nic není? A proč tam chodit, když se pravidelně objednávám ke svému specialistovi? Takové a podobné otázky si klade mnoho lidí. Pojďme na ně najít odpovědi.

Praktický lékař pro dospělé nás má ve své péči nejpozději od našich 19 let. Sleduje náš zdravotní stav, zaznamenává si veškeré zdravotní komplikace, kterými jsme kdy prošli, a také od nás zjišťuje zdravotní anamnézu členů rodiny, aby měl představu o zdravotních rizicích, která se mohou vyskytnout.

„Preventivka“ u praktika je specifická

Praktický lékař totiž provede kompletní fyzikální vyšetření. Naše tělo si poslechne, proklepe a hmatem vyšetří orgány. Zkontroluje stav žil a tepen na nohách, zkontroluje zrak, očkování atd. Vše, co vidí, si dá do souvislostí s naší rodinnou, pracovní i osobní anamnézou. Na základě této kombinace poznatků nám případně doporučí další vyšetření u lékařů specialistů.

Máte v rodině civilizační choroby?

U rodinné anamnézy lékař vždy zbystří, jakmile se v rodině vyskytují kardiovaskulární, plicní a nádorová onemocnění, poruchy metabolismu tuků, hypertenze či diabetes. Součástí preventivní prohlídky je také vždy test moči, kterou je potřeba pro toto vyšetření donést. A jakmile dosáhneme určité věkové skupiny, dojde i na odběry krve. Z laboratorních výsledků se dozvíme, jak na tom jsme s hladinou cholesterolu i cukru v krvi, jak vypadá naše glykemie a další. Praktický lékař se postará také o screeningová vyšetření v rámci prevence rakoviny.

Je to povinné?

Ano, je to tak. Zákon o veřejném zdravotním pojištění říká, že pojištěnec je povinen podrobit se na vyzvání preventivním prohlídkám. Rétorikou zákoníku ta slova mohou v mnohých vyvolat prvotní odpor, ale je spíše třeba to brát jako velký benefit. Vždyť není mnoho zemí (ani v Evropě), kde jednou za dva roky přijdeme ke svému praktickému lékaři a on zcela bezplatně provede kompletní kontrolu našeho zdravotního stavu, případně nás vyšle k dalším specialistům.    

Udělejte si jednou za dva roky čas na své zdraví. V nejlepším případě budete mít klid na duši, že je vše v pořádku.


Autor: Věra Danielová, hlavní metodička Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra; Štěpánka Trnková redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně