Přejít k hlavnímu obsahu
Prsní svaly: Protahováním proti ztuhlosti
Pohyb

Prsní svaly: Protahováním proti ztuhlosti

Prsní svaly a jejich posilování si lidé často spojují s kulturistikou. Jenže funkční prsní svaly nejsou jen na efekt, naopak jsou velmi důležité pro každodenní pohyb.

Prsní sval velký je jedním z nejdůležitějších svalů horní části těla. Má zásadní roli nejen v pohybu, ale také ve správném držení těla. Důležitý je proto nejen pro kulturisty a aktivní sportovce, ale pro každého z nás.

Proč je prsní sval tak důležitý?

Protože je zodpovědný za spoustu pohybů, které dennodenně vykonáváme. Tak třeba: zvedání rukou (třeba když si chceme vzít skleničku z horní poličky nebo si svléknout svetr), tlačení předmětů (třeba kočárku) nebo rotace horní části těla (když se chceme otočit a podívat se za sebe). Prsní sval navíc podporuje stabilitu ramene, což je klíčové pro běžné činnosti, od nošení nákupu až po jednoduché pohyby při domácích pracích. Správně funkční prsní svaly také zlepšují držení těla. U moderního člověka, který často a dlouhodobě sedí u počítače, se prsní svaly mohou zkracovat, což vede k ohnutí zad a k předkloněnému držení. 

Poranění a natažení prsního svalu

Stejně jako jakýkoli jiný sval v těle, i prsní sval může být náchylný k poranění. Nejčastějšími problémy jsou natažení nebo natržení prsního svalu, které vznikají při neobvyklém zatížení nebo špatné technice cvičení. K těmto zraněním může dojít i při běžných činnostech, jako je zvedání těžkých předmětů nebo při náhlém pohybu či prudké změně směru.

Natažený prsní sval se projevuje bolestí v hrudníku, která se může rozšířit až do ramene nebo paže. V těžších případech může dojít i k natržení svalových vláken, což si pak vyžádá delší dobu na zotavení. Kromě bolesti může poranění omezit schopnost provádět běžné pohyby, jako je zvedání ruky nebo tlačení předmětů před sebou. Abyste předcházeli poranění, je důležité prsní svaly posilovat, ale také pravidelně protahovat, a to za dodržení správné techniky při cvičení. Nezapomínejte také na dostatečné zahřátí před fyzickou aktivitou!

Jak prsní svaly protahovat

Sedíte často u počítače a cítíte ztuhlost v oblasti předního ramene a prsních svalů? Základní a také nejjednodušší protažení zní následovně: Spojte ruce za zády dlaněmi k sobě, zůstaňte narovnaní (nehrbte se) a pomalu zvedejte ruce směrem nahoru. Budete cítit mírný tah – a to je správně. Takto se protahujte několikrát denně.   
Další cvik na protažení: Postavte se čelem ke zdi a zvedněte paži do pravého úhlu. Dlaní se opřete o zeď a pomalu otáčejte tělem od zdi, dokud neucítíte jemné napětí v oblasti hrudníku. Vydržte v této pozici 20–30 sekund a pak strany vyměňte. Tento cvik můžete provádět pravidelně, například po dlouhém sezení nebo před cvičením.

Posilování prsních svalů

Cviků zaměřených na prsní svaly je nespočet. Některé z nich lze snadno provádět i doma bez jakéhokoli vybavení. Tak třeba:

  • Kliky. Kliky jsou klasika. Začátečníci mohou začít s kliky na kolenou a až postupně přecházet na plné. Důležité je dbát na správnou techniku – dlaně směřují vpřed, tělo držíme v jedné rovině a neprohýbáme záda.
  • Tlaky s činkami na lavičce. Tento cvik je běžný v posilovnách a je velmi účinný. Pokud nemáte činky, použijte láhve s vodou. Lehněte si na lavičku (nebo doma na pevnou podložku), zvedejte činky od hrudníku směrem nahoru a zpět.
  • Pullover. Skvělý cvik na rozvoj prsních svalů, který zároveň zlepšuje flexibilitu hrudníku. Lehněte si na lavičku nebo podložku, vezměte si činku oběma rukama a pomalu ji přesuňte za hlavu a zpět nad hrudník.

Protáhněte své prsní svaly a vyhrajte!


Zapojte se do naší měsíční výzvy Zdravý pohyb moje výhra! Tématem pro měsíc říjen je Protahování prsních svalů. Zacvičte si s námi a vyhrajte!


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně