Přejít k hlavnímu obsahu
Světový den srdce
Zdravý životní styl

Světový den srdce

Nezní to jako den, který chcete oslavit se sklenkou vína a dortem, ale naše srdce si trochu pozornosti zaslouží. Světový den srdce, který připadá na 29. září, nám připomíná, že srdce není jen o lásce, ale také o našem zdraví. Co pro něj děláme?

Proč je naše srdce v ohrožení

Náš moderní způsob života není pro srdce právě procházkou v růžové zahradě. Představte si to: stres, nedostatek pohybu, fastfood na každém rohu a cigarety, které bohužel pořád nejsou dost out. To vše dává našemu srdci pořádně zabrat. Co je ale horší, tyhle problémy se netýkají jen starší generace. Stále více mladých lidí čelí riziku infarktu kvůli vysokému krevnímu tlaku nebo cholesterolu.

Jak můžeme srdce chránit

Prevence je klíčem ke zdravému srdci a dobrou zprávou je, že není nijak složitá. Chce to jen pár změn v každodenním životě, ale ty budou mít obrovský dopad.

  1. Zdravá strava: Zapomeňte na smažené věci a radši sáhněte po ovoci, zelenině, celozrnných produktech a zdravých tucích. Vaše srdce se zatetelí radostí.
  2. Pohyb každý den: Nemusíte se zničit v posilovně, stačí 30 minut procházky, plavání nebo jízdy na kole.
  3. Konec kouření: Jasně, víte, že je to zlo. Přestat kouřit je jedna z nejlepších věcí, které můžete pro své srdce udělat.
  4. Stres pod kontrolou: Zkuste meditaci, jógu nebo prostě nějaký čas offline. Stres je tichý zabiják.

Nepodceňujte prevenci

Pravidelné lékařské prohlídky, měření krevního tlaku a hladiny cholesterolu jsou celkem zásadní. Čím dříve totiž zjistíte, že něco není v pořádku, tím lépe se tomu můžete přizpůsobit. Prevence je vždy snazší než léčba.

Globální hnutí za zdravější svět

Světový den srdce, vyhlášený Světovou federací srdce, se slaví po celém světě a podporují ho nejrůznější organizace i vlády. V tento den se pořádají běhy, přednášky, a dokonce i na sociálních sítích je spousta osvěty. Poselství je jasné: Máme jen jedno srdce, tak o něj pečujme.

Využijte tenhle den jako šanci zamyslet se nad tím, jaký životní styl vedete. Každá malá změna se počítá – ať už je to více pohybu, zdravější strava, nebo dokonce to, že zahodíte cigaretu. Malé krůčky mohou mít obrovský vliv na vaše zdraví. Takže, co uděláte pro své srdce vy?


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně