Přejít k hlavnímu obsahu
Často nemocné dítě? Posilujte jeho imunitu
Zdravé dítě Podzimní vášeň pro imunitu

Často nemocné dítě? Posilujte jeho imunitu

Každý rodič to zná. Přijde podzim a s ním výkyvy počasí, k tomu se přidá školní kolektiv a kašel ruku v ruce s rýmou jsou rázem našimi stálými společníky. Jak předcházet virózám a nachlazení?

S podzimními změnami počasí často přichází také zvýšený výskyt nachlazení, viróz a dalších onemocnění, kterým děti podléhají snáz než dospělí – zvlášť ty nejmenší, které ještě nemají zcela vyvinutou imunitu. Jak se vyvarovat školkovým bacilům a udržet děti zdravé?

Nabízejte dětem pravidelný přísun vitamínů

Základem dobře fungujícího imunitního systému je zdravá a vyvážená strava s dostatkem vitamínů. Na podzim zařazujte do jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny a minerály, které pomáhají v boji proti infekcím – především vitamín C, který podporuje imunitní systém a chrání buňky před poškozením. Nachází se v citrusových plodech, paprikách, brokolici nebo třeba kysaném zelí. Dále je to vitamín D, jehož přirozenou tvorbu v těle podporuje slunce. Doplňujte ho z potravin, jako jsou ryby, vejce nebo mléčné výrobky. Případně kapkami typu Vigantol. Vhodnými doplňky stravy jsou také echinacea, betaglukan, rakytník nebo šípek, třeba ve formě sirupů.

Hýbejte se na čerstvém vzduchu

Přestože počasí nemusí být lákavé, je důležité, aby děti trávily dostatek času venku. Pohyb na čerstvém vzduchu, i v chladnějších měsících, podporuje krevní oběh, pomáhá správné funkci plic a srdce a posiluje celkovou odolnost těla. Oblékejte děti do více vrstev, aby se při pohybu nezpotily a zároveň zůstaly v teple. Zároveň dbejte na to, aby po příchodu domů převlékly mokré nebo zpocené oblečení, což pomáhá předcházet nachlazení.

Hlídejte dostatečný pitný režim

Na podzim často zapomínáme na dostatečný příjem tekutin. Přitom hydratace je důležitá pro správné fungování těla a podporu imunity. Děti by měly pravidelně pít vodu nebo neslazené čaje. Omezte slazené nápoje, které mimo jiné mohou oslabit imunitní systém a způsobit kolísání hladiny cukru v krvi.

Dopřejte jim dostatek spánku

Spánek je základní podmínkou pro správnou regeneraci organismu a fungování imunitního systému. Děti by měly spát dostatečně dlouho – pro mladší děti se doporučuje 10–12 hodin spánku denně, pro starší alespoň 8–10 hodin. Kvalitní a nepřerušovaný spánek pomáhá tělu lépe se vypořádat s infekcemi a posiluje jeho schopnost bojovat proti virům a bakteriím.

Vyzkoušejte otužování

Otužování je dobrý způsob, jak připravit dětský organismus na chladné počasí a zvýšit jeho odolnost vůči nemocem. Začněte postupně – třeba tím, že budete děti nechávat spát v dobře větrané místnosti nebo je zvyknout na chladnější sprchu po koupání. Pravidelná expozice chladu posiluje imunitní systém a zvyšuje odolnost organismu vůči nachlazení.

Dohlédněte na mytí rukou

Důkladná a pravidelná hygiena je základní prevencí šíření nemocí. Děti by měly být vedeny k tomu, aby si pravidelně myly ruce, a to zejména po příchodu domů, před jídlem a po použití toalety. Používání kapesníků a vyhýbání se dotyku obličeje, především nosu a úst, může výrazně snížit riziko infekcí.

Podporujte dětskou duši

Podzimní měsíce a školní docházka mohou přinést i větší psychické zatížení, které oslabuje imunitní systém. Pokuste se dětem zajistit psychickou pohodu. Jak? Tak třeba společné rodinné chvíle, procházky a výlety, hraní her, čtení… To vše přispívá k jejich pocitu bezpečí a pohody. Zní to jako klišé, ale zkuste zkrátka zahřát jejich srdce.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně