Přejít k hlavnímu obsahu
Dětské letní bolístky
Zdravé dítě

Dětské letní bolístky: Jak na spálenou kůži, průjem či přisáté klíště

Léto a cestování s dětmi je radost, ale také starost. Víte, jakou dietu podávat dětem při průjmu, jak ošetřit popálenou kůži od sluníčka nebo vytáhnout přisáté klíště?

Zvýšená teplota a horečka

Zvýšená teplota či horečka není záležitostí pouze zimních měsíců a chřipkových epidemií, ale děti může potrápit i v létě – při průjmu či zvracení z neobvyklé stravy, při přehřátí na sluníčku či angíně z klimatizace. Abyste svému dítěti od nepříjemné bolesti rychle ulevili, podejte mu lék na snížení teploty – s paracetamolem (např. Paralen, Panadol, Mexalen) či ibuprofenem (Ibalgin, Nurofen, Brufen, Ibuprofen). Miminka a malé děti ještě neumějí polykat tabletky, a tak se jim podávají léky v čípku (při zvracení) anebo v sirupu (při průjmu). Důležité je dodržet dávkování – vždy si na příbalovém letáku přečtěte, jaká dávka odpovídá tělesné hmotnosti dítěte. Paracetamolové a ibuprofenové přípravky můžete při vysokých horečkách střídat po 4 hodinách. Pokud měříte teplotu klasickým teploměrem na sliznici (v zadečku), vždy odečtěte 0,5 stupně (v konečníku je teplota přibližně o půl stupně vyšší než v podpaží).

Jak poznáte zvýšenou teplotu i bez teploměru? Když na dítěti pozorujete změnu chování, například bezdůvodně pláče, je podrážděné, unavené, bolí ho hlava, odmítá stravu… Při horečce má horkou suchou kůži na hlavě a trupu, naopak chladnou na rukách a nohách, má zrychlený puls, výrazněji mu buší srdíčko, zrychleně dýchá, má velkou žízeň nebo průjem. 

Pamatujte


Zvýšená teplota = 37–38 °C na čele, v podpaží (37,5–38,5 °C v konečníku) 
Horečka = více než 38 °C na čele, v podpaží (více než 38,5 °C v konečníku) 
Vysoká horečka = více než 39,5 °C; na čele, v podpaží (více než 40,5 °C v konečníku) 

Průjem

Průjem patří mezi velmi nepříjemné nemoci dítěte, které pak bolí bříško, odmítá stravu a je často dehydrované. Snažte se mu proto předcházet – u nejmenších miminek důkladným mytím lahviček, dudlíků a hraček a následnou sterilizací nebo vyvařením (novorozenci a kojenci ještě nemají dostatečně osídlenou střevní mikroflóru a reagují na případné bakterie citlivěji), k přípravě umělého mléka a kojeneckých nápojů používejte převařenou kojeneckou vodu. U starších dětí pak sledujte skladbu jejich jídelníčku a hygienu rukou.

Někdy se však virům či bakteriím neubráníte a průjem se bohužel dostaví. Zahajte pak příslušnou dietu (dostatek tekutin: při zvracení chladný, slabě oslazený černý čaj, nesycené minerálky, voda, při dobré toleranci tekutin slané tyčinky, rohlíky, suchary, piškoty, dále nemastná dieta: rýže, nemléčná rýžová kaše, nemastné brambory nebo těstoviny, mrkev, vývary) a podejte probiotika (např. Enterol, probiotické kapky, Laktobacílky baby apod.), případně léky proti průjmu (Smectu nebo živočišné uhlí, např. Carbosorb), velmi dobře funguje i rýžový odvar. Do čaje nebo vody můžete přidávat i Enhydrol nebo Kulíšek - rozpuštěním těchto přípravků v příslušném objemu tekutiny připravíte rehydratační roztok. Kojence je také možné proti rotavirům očkovat, ale toto očkování nepatří mezi povinná a je pouze na rozhodnutí rodičů.

Spálená kůže od sluníčka

V tomto případě je na místě mluvit především o prevenci! Dětská kůže je mnohem citlivější než dospělá a i pár minut na přímém sluníčku (i tom jarním) může způsobit zarudnutí a svědění, u miminek až popáleniny. Kojenci by se neměli vystavovat přímému slunci vůbec, batolata s velkou opatrností! K moři si přibalte pro děti krém na opalování s faktorem 50, na běžné „české“ sluníčko stačí faktor 30. Aplikujte krém opakovaně, především po koupání – ačkoli výrobce deklaruje, že je voděodolný, žádný krém nevydrží působit celý den! 

Pakliže už ke spáleninám dojde, ulevte dítěti od bolesti některým z chladivých a léčivých sprejů, gelů či krémů (Panthenol sprej, Linola po opalování, Calcium pantothenicum, Bepanthen a další). Na postižená místa dávejte studené obklady (pomůže také jogurt nebo tvaroh) a nabízejte dítěti větší objem tekutin.

Přisáté klíště

Klíšťata jsou postrachem všech rodičů. Opět dbejte na prevenci a dítě před pobytem v přírodě nastříkejte vhodným přípravkem. Pokud se klíště přesto přisaje, odstraňujte jej s opatrností. Nejdříve přichycené klíště postříkejte dezinfekcí nebo přiložte vatový tampon namočený v dezinfekci (např. Jodisol, Betadine). Poté klíště opatrně uchopte pinzetou nebo speciálními kleštičkami těsně u kůže a jemnými, kývavými nebo viklavými pohyby ho vytáhněte (otáčení po nebo proti směru hodinových ručiček se dnes už nedoporučuje). Místo poté znovu vydezinfikujte a raději si někam poznamenejte datum a místo na těle, kde se klíště přisálo. Příznaky klíšťové encefalitidy se objevují za 7-14 dnů. Borelióza se může projevit za několik dnů, spíše však týdnů (i měsíců), nejnápadnější známkou je červená skvrna.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně