Přejít k hlavnímu obsahu
Jak moc se chránit před sluncem?
Zdravý životní styl

Jak moc se chránit před sluncem?

Všichni milujeme slunce z mnoha dobrých důvodů. Ale vedle slunečních benefitů jsou tu také rizika, pokud míru ve slunění neznáme. Proto než se uvelebíte na slunci, otestujte s námi, jaký jste fototyp.

Za to, jaký jste fototyp, je zodpovědný melanin (kožní barvivo), které vás chrání před UV zářením. Jde totiž o to, v jakém množství a rozvrstvení melanin v kůži je. Jedním slovem – pigmentace. Obecně platí, že čím tmavší pleť, tím vyšší číslo fototypu. Fototyp se určuje také podle toho, jak pokožka reaguje na první sluneční paprsky.

Jaký jste fototyp?

Postupujte řádek po řádku v této tabulce. Vždy vyberte jen jednu možnost a postupně sčítejte body, které jsou uvedeny v prvním řádku tabulky. Celkové skóre vám prozradí, jaký jste fototyp.

fototypy

Celkem bodů
0 až 5 bodů → fototyp I
6 až 13 bodů → fototyp II
14 až 22 bodů → fototyp III
23 až 28 bodů → fototyp IV

  • Fototyp I

Vaše pleť je nápadně světlá s velkým množstvím pih. Vlasy máte spíše nazrzlé nebo velmi světlé blond. Máte světlou barvu očí a vaše pokožka je velmi citlivá. Na slunci vždy zrudne. Do hněda se téměř nikdy neopálíte. Patříte mezi vzácné 2 % populace s tímto fototypem a vaším celoživotním spojencem bude slunečník. Bez něj zůstávejte na slunci jen 5 až 10 minut. Vaše pleť je totiž velmi náchylná ke spálení a chybí jí ochranné pigmenty. Je nezbytné, abyste se chránili opalovacím krémem s vyšším ochranným faktorem SPF 30 až 50. Před sluncem chraňte zejména citlivé uši, nos, oční víčka a dekolt.

  • Fototyp II

Máte světlou pleť a pihy, blond až hnědé vlasy a oči modré, zelené nebo šedé. Vaše kůže je citlivá, na slunci vždy zrudne a hnědne jen málokdy. Na přímém sluníčku se zdržujte maximálně 10 až 20 minut. Používejte přípravky s SPF 20 až 40.

  • Fototyp III

Vaše pleť je spíše světlehnědá převážně bez pih, vlasy tmavé blond až kaštanové, oči šedé nebo hnědé. Vaše pokožka se dobře opaluje do bronzova a zrudne jen výjimečně, když na slunci usnete. Fototyp III má asi 78 % populace a bezpečná doba slunění je 20 až 30 minut. Vystačit byste si měli s opalovacím krémem s SPF do 20 a pokožka se vám po opalování zbarví do příjemné bronzové barvy.

  • Fototyp IV

Mnozí vám závidí vaši barvu pleti, která je hnědá až olivová, bez pih. Pyšníte se tmavě hnědýma očima i vlasy. Vaše pokožka je velmi odolná, rychle hnědne a prakticky nikdy se nespálíte. Slunit se můžete déle než ostatní, přesto i vy používejte ochranný SPF faktor. Minimálně tím snížíte riziko vzniku rakoviny kůže.

Ať už jste fototyp I nebo IV, dbejte kromě ochranného krému také na ochranu očí. Pořiďte si kvalitní sluneční brýle s vysokým UV filtrem.

GS klub


Další informace naleznete v článku Chraňte se před sluncem správně. Zjistěte, jaký jste fototyp a v dalších článcích o opalování na stránkách magazínu GS klubu.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
Zdroj: GS klub

Aktuálně