Přejít k hlavnímu obsahu
Mezinárodní den proti zapomínání
Zdravý životní styl

Mezinárodní den proti zapomínání – 2. červenec

Zapomínáte brýle a klíče? Asi jste přepracovaní a je to zcela normální. Když si ale nemůžete vybavit, zda jste už dnes jedli nebo kudy domů z obchodu, je čas to někomu říct. Druhý červenec je připomínkou boje proti zapomínání.

Stáří

Stáří je čas, kdy mozek přestává fungovat tak efektivně, jako to bylo dosud. Lidé často zaměňují senilitu s demencí, avšak senilita je přirozený proces stárnutí mozku. Demence je mnohem vážnějším problémem, kdy mozek postupně přestává správně fungovat a dochází k výrazným propadům v paměti, chování a schopnostech.

Alzheimerova choroba

Mozek si lze představit jako složitou ústřednu, kde mezi sebou čile komunikují neurony. Alzheimerova choroba tuto komunikaci narušuje a způsobuje postupnou ztrátu neuronů. To vede ke ztrátě paměti, ztrátě schopnosti učit se nové věci, orientace a koordinace pohybů. Dochází také ke změnám osobnosti a chování. Hlavním problémem Alzheimerovy choroby je právě ono ubývání neuronů s následným úpadkem mentálních funkcí.

Světový den proti zapomínání

Tento den je velmi dobrou příležitostí k zaměření pozornosti na problémy spojené s poruchami paměti a na hledání způsobů, jak je řešit. Díky různým akcím pro veřejnost je podporován nejen výzkum těchto chorob, ale také poskytování péče a podpory pacientům a jejich rodinám.

Pár tipů pro zapomnětlivé

  1. Pokud nepoužíváte diář, zkuste si zvyknout na kalendáře, poznámkové bloky nebo mobilní aplikace. Není to složité, chce to jen zvyk.
  2. Máte-li rádi ruční poznámky, vytvořte si denní, týdenní nebo měsíční TO DO list. Budete mít přehled o svých povinnostech a dobrý pocit, když si splněný úkol odškrtnete, je také k nezaplacení.
  3. Když si s někým něco domlouváte, soustřeďte se jen na ten rozhovor. Tím předejdete tomu, aby vaše plány zmizely z paměti ještě dřív, než se tam vůbec usadí.
  4. Zkuste zpomalit. Uvidíte, že si toho najednou zapamatujete víc. I vaše hlava si potřebuje odpočinout.
  5. Trénujte svou paměť zábavně. Víc čtěte, učte se cizí jazyky, zpívejte své oblíbené písničky nebo citujte hlášky z filmů. Uvidíte, že to bude jednodušší a zábavnější.

Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně