Přejít k hlavnímu obsahu
Ohryzek: ochránce hlasivek
Zdravý životní styl Od hlavy k patě

Ohryzek: ochránce hlasivek

Říká se mu Adamovo jablko, výraznější je u mužů a v lidském těle má důležitou funkci – slouží jako ochranný obal pro hlasivky. Řeč je o ohryzku, chrupavkovém výčnělku na krku.

Co je ohryzek a k čemu slouží

Ohryzek je výrazná struktura na přední straně krku, která je tvořena výběžkem štítné chrupavky. Je součástí hrtanu a jeho hlavní složkou je chrupavka štítná, která tvoří ochranný obal pro hlasivky a další důležité struktury v krku. U mužů je tento výčnělek výraznější než u žen, což je důsledkem hormonálních změn během puberty. Zvýšená produkce testosteronu totiž způsobuje růst chrupavky štítné, který vede k vystoupení ohryzku. Větší ohryzek často znamená hlubší hlas, protože větší hrtan mění frekvenci hlasových rezonancí.

Primární funkcí ohryzku je ochrana našich hlasivek, které se nacházejí uvnitř hrtanu. Hrtan, včetně ohryzku, hraje také klíčovou roli při dýchání a zabraňuje vniknutí potravy a tekutin do dýchacích cest během polykání. Nejlépe je proto ohryzek vidět pod kůží při mluvení a polykání – při polknutí se totiž musí uzavřít hrtanová příklopka a ohryzek se při tom viditelně pohne. Každý z nás pak v životě zažil, jak citlivý ohryzek dokáže být – úder do něj nebo zmáčknutí jsou velmi bolestivé. 

Proč se mu říká Adamovo jablko

Pojem Adamovo jablko má své kořeny v biblickém příběhu o Adamovi a Evě. Podle knihy Genesis Adam a Eva snědli zakázané ovoce ze stromu poznání dobra a zla, což vedlo k jejich vyhnání z ráje. Legenda k tomu dodává, že kus jablka uvízl v Adamově krku a to způsobilo vytvoření výčnělku – ohryzku.

Jaké problémy mohou být spojené s ohryzkem?

Ohryzek nám obvykle nezpůsobuje žádné výraznější problémy, může být však náchylný některým zdravotním problémům. Mezi ty nejčastější patří:

  • Zánět hrtanu: Infekce nebo zánět hrtanu (laryngitida) může způsobit bolest a otok v oblasti ohryzku. Rychlou úlevou je dýchání studeného (ledového) vzduchu a chlazení krku.
  • Zánět štítné žlázy: Způsobuje bolest v oblasti ohryzku, která je doprovázena únavou a změnami hlasu. Je třeba navštívit lékaře.
  • Angína: Běžné virózy a bakteriální infekce jako angína rovněž způsobují diskomfort a bolest v ohryzku. Většinou je třeba nasadit antibiotika.
  • Poranění: Fyzické poranění krku (například při sportu) může vést k poškození chrupavky štítné a ohryzku. 
  • Svalové napětí: Ohryzek může bolet i při běžném přeležení nebo při dlouhém sezení ve strnulé poloze (například u počítače).
  • Rakovina hrtanu: Vzácněji může rakovina postihnout chrupavku štítnou nebo okolní tkáně.

Když ohryzek bolí…

Pokud cítíte bolest při polykání, máte pocit cizího tělesa v krku, který dráždí oblast ohryzku, máte otok nebo zduření v krku, kolísá vám hlas, bolí vás hlasivky nebo máte obtíže s dýcháním v oblasti krku, navštivte svého praktického lékaře nebo rovnou ambulanci ORL. Specialista může provést tzv. laryngoskopii, což je vyšetření hrtanu a hlasivek speciálním nástrojem. Tyto symptomy není radno podceňovat!  


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně