Přejít k hlavnímu obsahu
maliník
Zdravý životní styl Příroda léčí

Příroda léčí – Maliník

Děti milují maliny, maliníkové listy zase jejich maminky. Z maliníku připravíte těhotenský, předporodní i poporodní čaj. To ale není zdaleka všechno. Přečtěte si, proč mít doma svůj nasušený maliník.

Co maliník skrývá uvnitř?

Je bohatý na třísloviny, organické kyseliny (kyselina citronová), flavony a minerály. Obsahuje vitamin C. Je bohatý na slizovité látky, cukry, karoten, pektin a silice.

Je staletími ověřené pití maliníkového čaje při horečkách a následné rekonvalescenci, hlavně u dětí. Stejně tak při onemocněních ledvin i močových cest. Pokud nemáte vy nebo vaše děti po nemoci chuť k jídlu, pak je čaj z maliníku pro vás to pravé.
Maliník je také známý tím, že má protizánětlivé účinky a pomáhá při léčbě průjmu, a dokonce přispívá k tišení bolestí hlavy. 
Plánujete-li pozvat do rodiny miminko, připravujte si z maliníku čaj pro otěhotnění, udržení těhotenství a během přípravy na porod. 

Podobné účinky mají také listy ostružiníku a jahodníku a velmi se tak hodí do směsi s maliníkem.

Maliníkový čaj pro dobré trávení

Jednoduchý maliníkový čaj připravíte zalitím lžičky listů maliníku vroucí vodou. Pomáhá při žaludečních křečích, průjmu a rozbouřeném trávení. To se hodí, když se děti přejí třešněmi nebo teplými buchtami.

Maliníkový čaj před otěhotněním

Jednoduchý maliníkový čaj se doporučuje popíjet po dobu tří menstruačních cyklů. Pomůže totiž s harmonizací menstruačního cyklu a tím i snadnějšímu otěhotnění.

Maliníkové kloktadlo

Z odvaru z maliníkových listů je jednoduché připravit skvělé kloktadlo. Uleví při zánětech v krku a dutině ústní. Stačí zalít lžíci maliníku hrnkem studené vody, přivést k varu a vařit 15 minut. Scedíme, necháme přijatelně vychladnout a kloktáme.

Maliníkový čaj v menopauze

Toto období je pro ženy velmi náročné a maliníkový čaj by zralá žena měla obohatit ještě o listy černého rybízu, chmele a šalvěje. Takový čaj mírní potíže spojené s menopauzou.

Maliníkové listy, které si nasbíráte a nasušíte sami, mají o mnoho lepší léčebné účinky, protože vaše vlastní energie, kterou do procesu vložíte, se zkrátka někde projeví. Také sami sobě i svým dětem ukážete, že ke zdraví se může člověk dobrat i jinak než jen prostřednictvím lékárny.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně