Přejít k hlavnímu obsahu
Refundace zdravotní péče v zahraničí
Na zdraví se musí chytře

Refundace zdravotní péče v zahraničí

Zaplatili jste v zahraničí za zdravotní péči? Pak můžete podle zákona požádat svou zdravotní pojišťovnu o proplacení nákladů. Jak tímto procesem projít s pojišťovnou 211? A co je třeba doložit?

Potřebovali jste v zahraničí ošetření nebo například léky na recept? Pak je dobré vědět, že můžete podat žádost o proplacení nákladů, která se projednává v rámci oficiálního procesu. Pokud ve vaší žádosti chybí nějaké důležité dokumenty, zdravotní pojišťovna 211 vás vždy písemně požádá o jejich doplnění. Všechny úřední dokumenty vám pojišťovna pošle doporučeně, tedy do vlastních rukou, a máte-li datovou schránku, doručí je tam.

Mějte také na paměti, že částka, kterou vám pojišťovna 211 proplatí, nemusí pokrýt všechny náklady. V zahraničí totiž často platí pravidlo o spoluúčasti na zdravotní péči, takže je dobré mít vždy i cestovní pojištění.

Pomoc s vyplněním žádosti najdete na naší webové stránce, kde se krok za krokem dozvíte, jak žádost vyplnit a co k ní přiložit.

Jak žádost zaslat správně?

Podle pravidel není bohužel možné žádost o proplacení nákladů poslat jen e-mailem, ani když ji pošlete na adresu info@zpmvcr.cz
Musíte ji podat „řádně“ podle správního řádu, a to hlavně proto, aby se doložily originály účtenek a ověřila se identita osoby, která žádost podává. Žádost můžete podat jedním z následujících způsobů:
Poštou na adresu: ZP MV ČR, Vinohradská 2577/178, 130 00 Praha 3
Do datové schránky ZP MV ČR: 9swaix3
Osobně na jakémkoliv pracovišti ZP MV ČR

Jaké dokumenty přiložit?

  • Vyplněný a podepsaný formulář žádosti
  • Fakturu s výpisem poskytnuté zdravotní péče
  • Lékařskou zprávu
  • Doklad o zaplacení s podrobným popisem

Byli jste ošetření mimo Evropskou unii?

Pokud zaplatíte za lékařské ošetření v zemích mimo EU (a mimo ESVO a Velkou Británii), můžete ošetření dostat proplaceno jen do výše českých cen, a to jen za akutní zdravotní péči, která byla nezbytná, aby se předešlo trvalým následkům nebo úmrtí. 
U zemí, se kterými má Českou republikou smlouvu o sociálním zabezpečení (jako je Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Severní Makedonie, Srbsko, Tunisko a Turecko), platí nárok na náhradu jen za neodkladnou zdravotní péči, a to podle tarifů, které platí v dané zemi.

Přejeme vám jen to nejpevnější zdraví, zejména na cestách! Ale pokud už se nějaká nehoda stane, věříme, že tento článek vám pomůže zmírnit její dopady na vaše finance.


Autor: Věra Danielová, hlavní metodička Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra; Štěpánka Trnková redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně