Přejít k hlavnímu obsahu
Routa vonná
Zdravý životní styl

Routa vonná: Zázračná bylinka pro zdraví

V dnešní době se stále častěji vracíme k přírodním způsobům, jak si udržet zdraví. Pojďme se seznámit s další oblíbenou bylinkou, která pomáhá cévám, ale ulevuje také od menstruačních křečí – s routou vonnou.

Routa vonná (Ruta graveolens) je nenápadná rostlinka, ale má dlouhou historii a je známá svými skvělými účinky – od oběhového systému až po menstruační potíže.

Jak routa pomáhá srdci a cévám

Routa vonná obsahuje spoustu užitečných látek, jako jsou flavonoidy a silice, které mají silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Tyto látky mají blahodárný vliv na krevní oběh. Routa totiž podporuje lepší průtok krve a pomáhá předcházet srdečním onemocněním, jako je třeba infarkt nebo mrtvice. Navíc posiluje stěny cév a zlepšuje jejich pružnost, takže přispívá ke snížení krevního tlaku. Je skvělou volbou pro každého, kdo chce udržet své srdce a cévy v kondici.

Křeče při menstruaci? Žádný problém

Jedna z nejlepších věcí na routě je její schopnost uvolňovat svalové křeče. Díky svým antispasmodickým účinkům dokáže ulevit od nepříjemného svalového napětí, což ocení zejména lidé, kteří trpí svalovými spazmy. Je také skvělým pomocníkem pro ženy, které mají problémy s bolestivou menstruací. Zmírňuje menstruační křeče a pomáhá regulovat cyklus. Uvolňuje totiž svalstvo dělohy a tím zmírňuje bolesti, které s menstruací přicházejí.

Jak routu používat

Routu můžete jednoduše připravit ve formě čaje. Stačí zalít sušenou bylinku horkou vodou, nechat pár minut louhovat a máte hotovo. Je dobré mít na paměti, že je to docela silná bylinka a při nadměrném používání může mít i vedlejší účinky. Vždy je lepší konzultovat její užívání a dávkování s někým, kdo bylinám opravdu rozumí, nebo s lékařem.

Proč dát routě šanci

Routa vonná je skvělá rostlinka, která dokáže přinést úlevu v mnoha chvílích života. Ať už vás trápí křeče, menstruační potíže nebo jen chcete podpořit své srdce a krevní oběh, routa bude skvělým pomocníkem. Stačí si dát šálek čaje a cítit, jak příroda pracuje pro vás.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně