Také s jarem cítíte potřebu trochu omezit masitá jídla? Jenže představa pouhého listí na talíři ve vás vyvolává jen kručení v žaludku? Skvělým řešením jsou luštěniny. Ano, v našich krajích o ně nikdo moc nestojí, ale znáte například zelenou francouzskou čočku? Není potřeba ji namáčet, uvařená je za pár minut a pro svoji lahodně oříškovou a pepřovou chuť patří mezi nejchutnější druhy čočky. Je velmi zdravá, a protože obsahuje jen málo sacharidů, je vhodná i pro diabetiky.
ČOČKOVÝ SALÁT
SUROVINY:
- 300 g vařené zelené francouzské čočky
- 50 g čerstvé červené papriky
- 1 červená cibule nebo jarní cibulka
- 100 g salátové nebo sterilované okurky
- 30 g slunečnicových semínek
- 1 lžíce krémového balzamika
- extra panenský olivový olej
- šťáva z limetky nebo citronu
- čerstvá máta (případně petrželka)
- sůl
- pepř
POSTUP:
Čočku uvaříme (zelená čočka se nemusí namáčet a vaří se jen pár minut) a necháme vychladnout. Mezitím si papriku a okurku nakrájíme na kostky a cibuli najemno.
Vařenou čočku, papriku, okurku, cibuli a slunečnici smícháme v jedné míse a ochutíme balzamikem, nasekanou mátou či petrželkou, solí, pepřem, šťávou z limetky a nakonec zakápneme olivovým olejem. Podáváme jako samostatné syté vegetariánské jídlo nebo jako přílohu, například při grilování nebo k rybě.