Mnoho místních kuchyní ve všech koutech světa se spoléhá na přírodní a nezpracované ingredience a osvědčené metody přípravy. Naštěstí nemusíte naskočit do letadla, abyste vyzkoušeli některé z těchto chutných jídel. Můžete si je připravit i sami doma, protože většina potřebných surovin je dostupná i u nás.
Řecká strava, respektive středomořská kuchyně, byla vyhodnocena jako jedna z nejzdravějších na celém světě. Řecké jídlo totiž obsahuje mnoho ingrediencí, díky kterým jsou pokrmy tak zdravé, a to včetně častého používání čerstvého ovoce a zeleniny, olivového oleje a jogurtu.
Abyste si mohli vychutnat skvělé a zdravé pochoutky ze Středomoří, můžete využít náš jedinečný a jednoduchý recept.
Slávky s rajčaty a chilli
Příprava tohoto pikantního pokrmu pro 2 osoby vám zabere 20 minut, ale snadno jej využijete i pro více osob, například při přípravě oslavy, kde skvěle splní úlohu předkrmu či stylové večeře.
Budete potřebovat
- 1 kg vyčištěných mušlí
- 2 zralá rajčata
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaného
- 1 šalotku, opět jemně nasekanou
- 1 červené nebo zelené chilli, nakrájené nadrobno
- 1 malou sklenku suchého bílého vína
- 1 lžičku rajčatového protlaku
- špetku cukru
- hrst listů bazalky
Způsob přípravy
Rajčata vložte do žáruvzdorné misky. Zalijte je vroucí vodou a ponechte je v ní 3 minuty, pak vodu slijte a rajčata oloupejte. Nakrájejte je na čtvrtiny a pomocí čajové lžičky zbavte semínek. Potom nakrájejte na kousky.
Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte česnek, šalotku a chilli, pak jemně smažte 2 až 3 minuty, dokud suroviny nezměknou. Přilijte bílé víno, přidejte kousky rajčat a rajčatový protlak, cukr a koření podle potřeby (mušle jsou přirozeně slané, takže dávejte pozor, abyste jídlo nepřesolili). Vše dobře promíchejte a vařte zhruba 2 minuty.
Slávky vložte do připravené parní lázně a nádobu důkladně uzavřete. Poté je nechte v páře dusit 3 až 4 minuty, aby se otevřely. Občas důkladně protřepejte.
Na závěr už jen vyhoďte všechny skořápky, které zůstávají zavřené, a mušle rozdělte do dvou misek spolu s natrhanými listy bazalky. Vše přelijte rajčatovou směsí a můžete rovnou servírovat.
Teď už jen zbývá vychutnat si dobré jídlo plné středomořského zdraví.