Přejít k hlavnímu obsahu
Švestky imunitě chutnají
Jídlo Podzimní vášeň pro imunitu

Švestky imunitě chutnají

Jak všichni víme, vše, co prospívá střevům, prospívá i imunitě. Na podzim dozrává nejrůznější ovoce a jsou to právě švestky, které na střeva velmi dobře působí. Jak si je vychutnat a prospět tak imunitě?

I takové tradiční jídlo, jako jsou švestkové knedlíky, je pro naši imunitu přínosem.
Švestky mají mimo jiné i protizánětlivé účinky, mají schopnost posilovat nervový systém a odolnost vůči stresu. Navíc je milují i děti, a tak nenastanou potíže jako třeba s obávanou brokolicí.

Mák, který je součástí našeho receptu, patří mezi nejzdravější potraviny světa. Je obrovským zdrojem vápníku a nepřeberného množství vitaminů a minerálních látek.
Má významné antioxidační účinky a mohutně podpoří váš imunitní systém. 

Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem

  • 600 g brambor
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 30 g másla + na polití
  • 1 ks vejce
  • 1 kg švestek
  • 120 g mletého máku
  • 120 g moučkového cukru
  • sůl

Brambory je nejlepší uvařit ve slupce, den předem. Druhý den je oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte do mísy. Přidejte mouku, sůl, vejce a máslo. Pak vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud se těsto stále lepí, přidejte mouku.

Švestky omyjte a můžete je vypeckovat, strávníci u stolu vám budou vděční. Pak rozválejte těsto na plát silný 1 cm, nakrájejte ho na čtverce podle velikosti švestek, položte na každý čtverec švestku a dobře ji zabalte.

Knedlíky vložte do vroucí osolené vody. Zkontrolujte, zda se nepřichytily ke dnu, a vařte 5 až 8 minut. Hotové knedlíky vyjměte, nechte okapat a na talíři je bohatě posypte mákem s cukrem a zalijte rozpuštěným máslem.

Udělejte rodině radost a společně nakrmte vaši imunitu. Dobrou chuť.

Aktuálně