Přejít k hlavnímu obsahu
Mungo – klíčky, které změnily svět
Jídlo

Zdravé a neobvyklé potraviny: Mungo – klíčky, které změnily svět

Existuje potravina, která je tak prospěšná, že by mohla dostat Nobelovu cenu za výživu. Ne, nemá to nic společného s čokoládou (i když bychom si to všichni přáli). Je to mungo – zelené klíčky fazolí, které mají sílu změnit váš život.

Trocha historie, trocha mýtů

Fazole mungo pochází z Indie. Tam jsou tyto malé zelené fazolky pěstovány už víc než 4 000 let. Mungo fazole jsou ve své domovině všemi milované, byly totiž jednou zmíněny v ájurvédě, což je starověký indický systém medicíny. A tato zmínka fazoli mungo zajistila navždy místo v nutriční síni slávy.

Nutriční výhody, které nezklamou

Teď se podívejme na mungo očima laboratoře. Je doslova naplněné živinami. Fazole mungo obsahují bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerály, a navíc jsou nízkokalorické. Když si dáte celý talíř mungo salátu, nebudete se cítit, jako byste snědli cihlu. Místo toho nastane pocit, že jste právě dostali nutriční injekci.

Kuchyňské dobrodružství

Teď si představte, že máte doma mungo fazole. Co s nimi uděláte? Jednoduchá odpověď zní: VŠECHNO. Mungo můžete přidat kamkoliv, třeba do polévek a omáček. Možnosti jsou nekonečné. A pokud máte trochu času a chcete se cítit jako kuchyňský alchymista, nechte mungo naklíčit. Vidět proces klíčení mungo fazolí je jako sledovat zázrak přírody přímo ve vaší kuchyni. Nechte vaše děti, ať sami klíčky hlídají, a mohou se pak chlubit kamarádům, že si vypěstovaly vlastní superpotravinu.

Takže znovu

Mungo fazole jsou skutečně potravinou budoucnosti. Jsou zdravé, chutné a neuvěřitelně univerzální. Pokud jste je ještě nezkusili, teď je ten správný čas. A pokud už jste fanouškem munga, gratulujeme. Jste totiž na správné cestě k nutriční rovnováze. Až příště budete přemýšlet, čím ozvláštnit jídelníček, vzpomeňte si na mungo fazole. Vaše tělo vám poděkuje, a kdo ví, možná i vaše chuťové pohárky zažijí revoluci.
Už máte na mungo chuť?


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň 

Aktuálně