Přejít k hlavnímu obsahu
řeřicha
Jídlo

Zdravé a neobvyklé potraviny – Řeřicha: Malý zázrak plný živin

Řeřicha, drobná zelená rostlina s nádhernými květy a jemnou ředkvičkovou chutí, je často přehlížena. Proč bychom si ji měli zkusit vypěstovat doma a přidávat do salátů, jsme pro vás sepsali v tomto článku.

Pod mikroskopem

Jedním z hlavních důvodů, proč přibrat řeřichu do vaší kuchyňské gardy, je její vysoký obsah vitaminů a minerálů. Je bohatá na vitaminy A, C a K, které podporují zdravou pokožku, imunitní systém, ale také srážlivost krve. Navíc obsahuje důležité minerály, jako je železo, vápník a hořčík, které jsou zase nezbytné pro udržení zdravých kostí, správnou funkci svalů a nervového systému.

Zdraví a dieta

Řeřicha je plná antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. To přispívá k prevenci chronických onemocnění a celkově podporuje zdraví. Další výhodou je její nízký obsah kalorií, což ji činí ideální volbou pro ty, kteří sledují svou váhu nebo se snaží jíst lehčeji. Řeřicha se skvěle hodí do salátů, jako ozdoba na sendviče nebo do smoothies, kde její chuť skvěle doplňuje ostatní ingredience.

Řeřicha v květináči

Pěstování řeřichy je velmi snadné a pěstovat ji můžete doma po celý rok. Stačí jen trocha vody, slunečních paprsků a pár dnů trpělivosti. Vyrostou vám rostliny s okrouhlými šťavnatými listy a čerstvé květy budete považovat za menší příbuzné samotného slunce. Tímto způsobem můžete mít čerstvou, a hlavně živou řeřichu vždy po ruce. Její pěstování může být také skvělou aktivitou pro děti, které se přiučí základy zahradničení a zároveň zdravého stravování.

Jak vidíte, řeřicha je mnohem víc než jen ozdobná bylina kdesi na balkoně. Je to výživový poklad, který v podstatě zdarma obohatí váš jídelníček a přispěje k lepšímu zdraví. Ať už jste milovníci zahradničení nebo hledáte způsoby, jak zlepšit své stravování, řeřicha by rozhodně neměla chybět na vašem seznamu.
 


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně