Přejít k hlavnímu obsahu
Seznamte se s teffem, foniem a kamutem
Jídlo

Zdravé a neobvyklé potraviny: Seznamte se s teffem, foniem a kamutem

Pojďte se s námi podívat na méně známé obiloviny z Afriky a dalších koutů světa. Teff, fonio a kamut jsou tři fascinující potraviny, které se stanou hvězdami ve vaší kuchyni. Rozšiřte si kulinářský obzor!

Teff: Etiopský poklad

Teff je drobná obilovina pocházející z Etiopie, kde tvoří základ tamní tradiční stravy. I když jsou zrníčka teffu maličká, jeho výživová hodnota rozhodně stojí za povšimnutí. Obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin a je bohatý na železo, takže v našich podmínkách se velmi hodí pro sportovce nebo lidi s nízkou hladinou železa. Navíc neobsahuje lepek. Z teffu se často vyrábí mouka, která se hodí do bezlepkového pečiva, kaší nebo tradičního etiopského chleba injera.

Fonio: Superpotravina z Afriky

Fonio je další obilovina, tentokrát ze západní Afriky. Je pověstná svou rychlou přípravou a jemnou, lehce oříškovou chutí. Podobně jako teff je i fonio přirozeně bezlepkové, takže ho ocení lidé s intolerancí na lepek. Obsahuje hořčík, zinek a spoustu aminokyselin, které podporují růst svalů a celkovou regeneraci těla. Fonio se navíc velmi snadno tráví, a tak je ideální potravinu pro ty, kdo mají citlivé zažívání. Můžete ho použít jako přílohu, podobně jako rýži, nebo z něj připravovat kaše či saláty.

Kamut: Starověká pšenice

Na rozdíl od teffu a fonia není kamut bezlepkový, ale jeho příznivé účinky ho řadí mezi velmi ceněné obiloviny. Kamut je druh starověké pšenice s vyšším obsahem bílkovin a minerálů než moderní odrůdy pšenice. Je bohatý na selen, který je silným antioxidantem a podporuje imunitní systém. Kamut má lehce oříškovou chuť a skvěle se hodí do salátů, pečiva nebo k přípravě těstovin. Je lehce stravitelný a bohatý na živiny, a proto je ideální volbou pro ty, kdo hledají kvalitní alternativu ke klasické pšenici.

Pokud chcete zpestřit svůj jídelníček a zároveň dopřát svému tělu cenné živiny, vyzkoušejte teff, fonio nebo kamut. Nejenže zpestříte svá jídla neobvyklou chutí, ale také podpoříte svůj zdravý životní styl. Experimentováním s těmito obilovinami si vysloužíte chválu od rodiny a obohatíte vaše každodenní stravování.


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň
 

Aktuálně