Alergie jsou v naší populaci stále častější. Odhaduje se, že až třetina lidí na světě žije s předpoklady pro vznik alergie, a to bez ohledu na to, jestli se u nich projeví. Čím dál tím více jimi trpíme nejen v dětském věku, ale i v dospělosti. Zatímco u dětí většinou máme alergie dobře otestované, sami ani netušíme, na co naše imunita přehnaně reaguje.
CO SE DĚJE
Dostáváme se do zákeřné spirály reakcí a jevů, kdy tělo opakovaně útočí na relativně neškodnou látku, kterou jiní jedinci tolerují a která tělo nijak nepoškozuje. Opakovaným kontaktem se reakce prohlubuje a zhoršují se projevy (například už nejen zarudlé oči, ale i chronická alergická rýma). Silné dráždění imunitního systému pak vede k přehnané reakci i na jiné podněty, tedy na látky, na které původně organismus alergický nebyl. Může to být zarudnutí kůže, otok dutiny ústní, v nejhorším případě může tělo zareagovat i anafylaktickým šokem, přímo ohrožujícím život daného člověka.
PROČ TĚLO REAGUJE NA JINÉ ALERGENY
V pozadí všech alergií obecně sice jsou dědičné dispozice, ale to ještě neznamená, že tělo musí na každý alergen zareagovat. Pokud je tělo dobře živené a má dostatek vitaminů, minerálů i dostatek protizánětlivých a ochranných látek ve výživě, především omega nenasycených kyselin, nemusí být projevy podráždění znatelné. Naopak vystresovaný organismus, který je neustále v kontaktu s alergeny různých povah, je nakonec tak přecitlivělý, že podrážděně reaguje nejen na typické alergeny, ale i na jiný podnět.
Příznačné pro zkříženou alergii je, že tělo zareaguje při jiném než typickém kontaktu. Kdo trpí na sezonní rýmu, může mít oteklý jazyk nebo potíže s trávením u potraviny. Zdravotník, kadeřník nebo uklízečka mohou při nošení latexových rukavic trpět alergií na vybrané pochutiny.
PŮVODCI ZKŘÍŽENÝCH ALERGIÍ
Pylové alergeny jsou velmi častým alergenem, který si tělo rádo „plete“. Původně to jsou velká pylová zrna stromů a travin, například bříza, platan, pelyněk i traviny v letní sezoně. Bříza velmi často reaguje s u nás velmi typickým jablkem nebo celerem. Méně často jsou to ořechy, ale k reakci může dojít i při použití kari koření. Travinové alergeny zase poměrně často reagují s rajčaty, kiwi, pomeranči a tropickým ovocem. Silným alergenem jsou mořské plody, ty se rády kříží s jinými rybími specialitami. Alergie na vaječný bílek je někdy zkříženou alergií na prach z ptačího peří.
Ořechy jsou kapitolou samy o sobě. Například vlašské ořechy si tělo často rádo splete s lískovými ořechy. Ořechy můžou vyvolávat alergie, i když je nekonzumujeme. Často je výrobci potravin balí na stejných balicích linkách jako obiloviny a jiné balené potraviny. Jde o stopovou přítomnost, kterou zjistíme až při hledání příčiny opakovaných trávicích potíží.
Nejen pyly způsobují zkřížené alergie. Při alergii na roztoče v domácnosti může tělo lehce zareagovat například na mořské plody, sóju, celer, mrkev nebo ořechy.
PROJEVY ZKŘÍŽENÉ ALERGIE
Nejčastějším projevem zkřížené alergie bývá otok rtů, jazyka, škrábání v krku. Slzení a zarudnutí očí a začervenání kůže zase ukazuje, že jsme se daného alergenu dotýkali rukami, krájeli, loupali ho nebo strouhali, i když jsme jej přímo nekonzumovali. U silných alergiků pak dochází i k vážnějším projevům alergie – od otoku dýchacích cest, zhoršení dýchání a pocitu dušnosti s pískáním na průduškách až po velmi vážné kolapsové stavy a anafylaktický šok, které můžou alergika ohrozit na životě.