Všeho méně, ale o to kvalitněji
Kdo by chtěl trávit Vánoce asketicky? Užívejte si. Ne však kvantitu, ale kvalitu. Dobrým příkladem je čokoláda. Dejte si menší kousek dražší čokolády s vyšším obsahem kakaa namísto tabulky levné čokoládové pochoutky. Cukroví nemusí být napečeno dvanáctero druhů. Upečte třeba jen tři a to, co uspoříte na množství, investujte do kvality.
Neuzobávejte
Jezte stejně pravidelně jako po zbytek roku a vyhněte se „uzobávání“ mezi jídly. Chlebíčky a jednohubky pojednejte zdravěji a zařaďte je do jídelníčku jako svačinu. Místo bílého pečiva zvolte celozrnné, namažte ho tvarohovou pomazánkou a namísto salámů a tučných sýrů ho obložte kouskem lososa, olivou a pěkně ozdobte zeleninou.
Nadávkujte si cukroví
Přesně si určete, kolik kousků cukroví denně můžete sníst (ideálně maximálně 5−6 kousků) a dejte si je ráno na vyhrazený talířek nebo raději v krabičce do spíže, abyste ho neměli stále na očích. Denní limit nenavyšujte. Když budete mít trochu hlad, sáhněte raději po ovoci.
Pozměňte štědrovečerní tradici
Vynechejte letos smaženého kapra a připravte si lehčí rybu, jako je candát, pstruh nebo štika. Rybu nesmažte, ale upečte. Nemusíte se vzdávat ani bramborového salátu. K obvyklým ingrediencím, jako jsou brambory, celer, mrkev a petržel, přidejte nízkotučný bílý jogurt v kombinaci s tofunézou, což je majonéza ze sóji, která obsahuje o 84 % méně tuku než klasická majonéza a je bez cholesterolu.
Šetřete si kalorie na rodinný oběd
Pozvání na tradiční rodinný oběd neodmítejte. Vytyčte si ta jídla, která chcete jíst společně, jako je štědrovečerní večeře nebo božíhodový oběd. Na ostatní chody si dejte něco lehkého, abyste nepřekročili denní kalorický limit. Místo vánočky s máslem posnídejte jogurt s ovesnými vločkami a půlkou banánu, sytý maminčin oběd vykompenzujte lehkým zeleninovým salátem s vajíčkem k večeři.
Alkohol s rozumem
Správně zvolený druh alkoholu v rozumné míře nemusí být problém. Ideální je jedna sklenka suchého vína, ještě lépe vinný střik. Rozhodně zapomeňte na tvrdý alkohol a míchané drinky všeho druhu.
Na návštěvy s plným žaludkem
Sváteční dny bývají spojené s návštěvami rodiny a přátel, ale také s nejrůznějšími nástrahami jako chlebíčky s majonézou, brambůrky a dortíky. Opakovanému pobízení k jídlu pak odolávají jen ti nejsilnější jedinci. Jak na to, abychom na svátečních návštěvách nepřibrali deset kilo?
Pět tipů, jak přežít sváteční návštěvy
- Na návštěvu nechoďte s prázdným žaludkem. Dejte si před odchodem zdravou svačinku (pár oříšků, mrkvový salátek, jogurtový nápoj), která vás dostatečně zasytí.
- Z nabízeného jídla vybírejte jen to, co odpovídá vašemu normálnímu jídelníčku, a množství si určujte sami.
- Jezte pomalu a důkladně žvýkejte.
- Hodně pijte, a to vodu a bylinkové či ovocné čaje. Alkoholu se raději vyhněte.
- Pokud návštěvu sami organizujete, rozdělte zbytky jídla mezi odcházející hosty jako výslužku.
Recept
Postup
Jáhly properte ve studené vodě, spařte, vsypte do hrnce s vodou nebo moštem a špetkou soli a dejte vařit. Když přijdou k varu, ztlumte plamen a vařte, dokud nejsou jáhly měkké (trvá to asi 30 minut), případně přidejte trochu vody, abyste dosáhli kašovité konzistence. Když jáhly vychladnou, vmíchejte k nim rozinky, oloupané, opražené a nahrubo nasekané mandle, část kokosu a sušený nápoj. Postupně přilévejte sirup. Rukama vytvarujte těsto, ochutnejte ho a případně doslaďte sirupem. Pokud je těsto moc řídké, zahustěte ho strouhaným kokosem. Z těsta tvarujte kuličky a obalujte je ve zbylém kokosu.
TIP: Před úpravou je třeba jáhly opakovaně spařit, aby se odstranila hořká chuť.