O snídani se říká, že je nejdůležitějším jídlem dne. Přesto ji hodně lidí vynechává. Proč? Po probuzení je hladina cukru v těle vyrovnaná a člověk tak nepociťuje velký hlad. Lidé, kteří si hlídají váhu, se toho snaží využít a celkový příjem kalorií snižují právě absencí snídaně.
Jenomže to je chyba. Tělo potřebuje k nastartování metabolismu živiny a dlouhé pauzy mezi jídly mu neprospívají. Člověk bez snídaně pak většinou při svém prvním jídle spolyká mnohem větší objem jídla, než kdyby se nasnídal. Dostavuje se také pocit únavy či bolesti hlavy.
Jak zdravá snídaně pomáhá
- Nastartuje se metabolismus
- Přispívá k hubnutí
- Prospívá činnosti srdce
- Snižuje riziko cukrovky
- Minimalizuje pocit hladu
- Zlepšuje soustředění
- Startuje činnost mozku
- Podílí se na dobré náladě
Co na talíř nebo do misky?
Zdravá snídaně má základ v kvalitní bílkovině, může to být například bílý jogurt s nízkým obsahem tuku (do 3 %) nebo libová šunka. Dál je zapotřebí získat sacharidy pro doplnění energie, například ovesné vločky nebo banán. Potřebné jsou i minerály, vláknina a vitaminy z celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny. Zapomínat by se nemělo ani na pitný režim. Ideální je neochucená neperlivá voda nebo čaj.
Jak organismus reaguje na různé druhy potravin, pomůže rozklíčovat tzv. glykemický index (GI). Cílem je, abychom přijali potraviny s co nejnižším GI, jelikož tyto potraviny uvolňují energii průběžně.
Velmi oblíbenou položkou českých snídaní je pečivo. Není ale rohlík jako rohlík.
Druhy pečiva:
- Bílé (je vyrobeno čistě z bílé mouky, tělu nedodává žádné živiny a má vysoký GI)
- Tmavé (oblíbený trik prodejců, jde většinou o bílé pečivo obarvené karamelem)
- Celozrnné (z celozrnné mouky, která se získá mletím celých zrn, včetně vnějšího obalu)
- Vícezrnné a speciální (kromě pšenice a žita obsahují jiné obiloviny, luštěniny či olejniny)
Znát bychom měli druh mouky, ze které je pečivo vyrobené. Bílá mouka je zbavena vnějšího obalu a klíčku, které obsahují vitaminy, minerály a vlákninu. Naopak pečivo z celozrnné a vícezrnné mouky tyto obaly a klíčky obsahuje.
Pokud vás trápí nedostatek energie, může být na vině to, že buďto nesnídáte vůbec, anebo jste tolik neřešili výběr potravin. Přinášíme tipy na zdravé snídaně. Všechny recepty můžete jakkoli kombinovat, zaměňovat ovoce či přidávat ořechy.
Co je glykemický index
Glykemický index (GI) určuje, jak potravina ovlivňuje výši hladiny cukru v krvi. Čím vyšší hodnota GI, tím výrazněji se hodnota cukru v těle změní. To je nežádoucí. Pokud totiž hladina cukru v krvi výrazně stoupne, vyplaví se hormon inzulin podporující ukládání tuku. A když náhle poklesne důsledkem příliš velkého množství uvolněného inzulinu, dostaví se pocity podrážděnosti a hladu. Potraviny s nízkým GI uvolňují sacharidy do krve postupně.
Tipy na rychlé zdravé snídaně
- Ovesné vločky s bílým jogurtem a lžičkou medu, sezonní ovoce
- Pečivo z celozrnné mouky s nízkotučným tvarohem a jablko
- Pečivo z celozrnné mouky s libovou šunkou a tvrdým sýrem, sezonní ovoce
- Müsli s nízkým obsahem tuku a nízkotučným jogurtem, hrst mandlí nebo vlašských ořechů