V období masopustu, tedy od Tří králů až k velikonoční Popeleční středě, kdy začíná velikonoční půst, se vždy v Českých zemích pořádaly bujaré taneční zábavy, zabíjačky i svatby a svátek končil velkolepým průvodem v maskách.
Masopust býval slaven všemi – od nejchudšího lidu až po krále. Králové strojili bohaté hostiny a pořádali panovnické masopustní reje. Zábavy se konaly na venkově i ve městě. A tomu, kdo se slávy nezúčastnil, se posílala bohatá výslužka.
K těmto oslavám neodmyslitelně patřilo velmi vydatné jídlo i pití a tradičně se podávaly koblihy, jitrnice, ovar, boží milosti, pečené vepřové kolínko, tlačenka a huspenina, čočka s vejcem, škvarkové pagáče a guláš.
Náš dnešní životní styl takovým rejům už tolik nefandí, ale byla by škoda na staré obyčeje zapomínat.
A tak než nastane období jarního detoxu, dopřejte si některou z tradičních masopustních lahůdek. My vám přinášíme recept na huspeninu neboli sulc.