Přejít k hlavnímu obsahu
Italská a provensálská bylinková směs
Jídlo

Italská a provensálská bylinková směs

Letní saláty a grilování bez kořenicích směsí si už ani neumíme představit. Své zkušenosti ale máme i s tím, že mnohé směsi z obchodů jsou bez vůně a aromatu. My ale víme, jak si opatřit to nejlepší.

Všichni nemáme to štěstí, abychom měli vlastní zahrádku, ale dost z nás má balkon nebo terasu. Co ale nejspíš máme úplně všichni, to je okenní parapet. Proč ho tedy neosadit něčím, co bude nejen hezké, ale přinese to i spoustu chutí a také uznání našich strávníků?

Nejčastější bylinkovou směsí do čerstvých zeleninových salátů a středomořských jídel je „italská směs“, kterou jistě znáte z obchodů a která tradičně obsahuje tyto sušené bylinky:

  • dobromysl (oregano)
  • bazalka
  • majoránka
  • rozmarýn
  • mateřídouška
  • saturejka
  • šalvěj

Mnoho grilovacích party by se neobešlo ani bez proslulé kořenicí směsi z jižní Francie zvané „provensálská směs“, do které patří tato kombinace bylinek:

  • dobromysl (oregano)
  • majoránka
  • rozmarýn
  • mateřídouška
  • saturejka
  • estragon
  • levandule

Touto dobou máme velké štěstí, protože téměř všechna zahradnictví přetékají nabídkou bylinek, které si můžeme lehce pěstovat i na tom jediném okenním parapetu, kterým možná disponujeme.

Vyrazte tedy do zahradního centra nebo oblíbeného zahradnictví a každé z bylinek dopřejte vlastní nádobu, aby si rostliny vzájemně nekonkurovaly. Všechny tyto středomořské bylinky jsou nenáročné na půdu a milují i letní úpal. 

Jak budou v průběhu léta bylinky růst, můžete je postupně stříhat a odděleně je sušit na místě, kde se pohybuje vzduch, ale co je podstatné, mělo by to být ve stínu. Slunce by z nich totiž vytáhlo veškeré silice, které potřebujeme v bylinkách uchovat. K sušení můžete použít i sušičku na ovoce, ale jen takovou, kde lze nastavit nízká teplota proudícího vzduchu, cca 35 °C. Usušené bylinky skladujte v uzavíratelných sklenicích a nejlépe v temnu.

Za krátký čas budete mít dostatek materiálu, abyste mohli namíchat výše uvedené tradiční směsi. Zde se může projevit vaše kreativita a poměry množství jednotlivých bylinek si můžete vyladit podle své chuti. Někdo preferuje více chuti oregana, někdo má zase raději nasládlou vůní mateřídoušky. Nebojte se a čarujte!

Do směsi můžete přidat i sůl, která má konzervační účinky a pohlcuje vlhkost, není to ale bezpodmínečně nutné. A možná se necháte touto novou kratochvílí unést natolik, že vaši přátelé a rodina budou nějaký čas italskou a provensálskou směs dostávat jako malý dárek k narozeninám či pod stromeček.

Zkuste spojit své síly s přírodou a ona se vám často odmění nečekanými zážitky a vjemy.
 

Aktuálně