Přejít k hlavnímu obsahu
zelená jarní polévka
Jídlo Jarní vášeň pro zdravé tělo

Jarní zeleninová polévka plná chuti, detoxu i nové energie

Jaro podle kalendáře přichází právě teď. Prognóza jarního počasí je zatím sice stále nejistá, ale příroda a my sami se začínáme probouzet ze zimní otupělosti a potřebujeme nový zdroj energie.

Jaro pro nás v každém případě znamená i to, že sníme hodně čerstvých jarních produktů. Proto nabízíme všem, kdo mají zdraví jako vášeň, recept na zeleninovou polévku, která je plná čerstvé zeleniny a bylin a určitě vám dodá zdravou dávku energie, což je přesně to, co je potřeba, abyste čelili nadcházejícím dnům.

Co na jaře potřebujeme

Množství listové zeleniny a bylin pomáhá organismus alkalizovat, detoxifikovat a přispívá i ke snížení hmotnosti, tedy tukových polštářků, kterými jsme se obalili na ochranu před zimním počasím.

Existuje mnoho způsobů, jak začlenit zeleninu do vašich jídel. Polévka je výživný, jednoduchý a chutný doplněk zdravé stravy. Naše jarní polévka je snadná na přípravu, dobře se skladuje v ledničce a může být podávána studená i teplá. 

Výhody naší jarní zeleninové polévky

  • Poskytuje ochranu proti toxinům. Chlorofyl, který obsahuje listová zelenina, má neutralizační účinek na toxiny produkující rakovinu.
  • Chrání před sluncem, protože poskytuje UV ochranu na buněčné úrovni.
  • Je plná folátu, tedy přirozené aktivní formy vitaminu B9, jehož nedostatek vede k poruchám trávení, kardiovaskulárním chorobám a vrozeným vadám.
  • Napomáhá hubnutí. Zelenina totiž obsahuje sloučeniny, které pomáhají tuky spalovat, namísto toho, že by se ukládaly.
  • Má anti-agingový efekt. Zelenina působí protizánětlivě, obsahuje esenciální mastné kyseliny, antioxidanty a vitamin K.
  • Pomáhá regeneraci buněk, což je zásadně důležité pro jejich dělení, a tím pro růst nové kůže, kostí a tvorbu krve. Zajišťuje, že buňky žijí déle.
  • Podporuje činnost střev, tedy celkovou PH rovnováhu, imunitní rovnováhu a zdravý střevní mikrobiom.
  • Ochraňuje zdraví srdce. Zelené potraviny snižují riziko krevních sraženin a obsažená vláknina reguluje hladinu cholesterolu a triglyceridů.
  • Jestliže právě teď sníte o opravdovém jaru, tato zeleninová polévka vám ho dokáže hodně přiblížit. Uvařit 6 porcí zvládnete podle tohoto receptu za pouhých 15 minut.

Jak na to

Budete potřebovat

  • zelená jarní polévka4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek vody
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 střední cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 stonek celeru nakrájený na kostičky
  • 1 šálek volně balené zeleniny (špenát, kapusta, rukola a podobně)
  • 4 šálky zeleného hrášku (může být i zmražený)
  • 1 malý stroužek mačkaného česneku
  • 1 lžičku mořské soli
  • ½ lžičky bílého pepře
  • ¼ šálku čerstvých estragonových listů
  • ½ šálku čerstvých listů máty
  • ½ šálku čerstvé petrželky
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 polévkovou lžíci medu

Postup přípravy

V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte sůl a pepř.
Poté přidejte také celer a česnek a restujte další 2 minuty. Přilijte zeleninový vývar, vmíchejte hrášek a ostatní zeleninu a přiveďte k varu. Potom stáhněte teplotu na minimum a nechte vařit 5 až 7 minut.
Odstavte z plotny a vmíchejte med, petržel, estragon a mátu. Nechte několik minut odstát, aby bylinky změkly. Poté polévku rozmixujte na hladký krém a nařeďte vodou dle potřeby.
Na závěr jemně vmíchejte citronovou šťávu. 

Polévku servírujte horkou nebo chlazenou. Pro nabuzení energie na celý den doporučujeme dát si velký hrnek polévky posypané konopným semínkem hned po ránu.

Zdravotní výhody, chuť, textura a množství energie, které získáte díky této lahodné pochoutce, z ní činí naprostou „jarní bombu“.
 

Aktuálně