Nastane-li opravdu horké počasí, většina z nás se obvykle spokojí s lehkým jídlem a k obědu si dáme často například jen salát. Ke slovu se tak přirozeně dostává vegetariánská a veganská strava. Větší množství zeleniny je bezesporu dobré pro naše zdraví, ale nesmíme zapomínat také na dostatečný přísun bílkovin. Pokud se masu nebráníte, s chutí se pusťte do zeleninových salátů s masem. Ostatně jsou to právě bílkoviny, které nám pomáhají i s hubnutím a udržením té správné zdravé figury.
Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte jedinečný citronovo kuřecí salát s rukolou a quinoou, doplněný avokádem a bazalkovým dresinkem. Obsahuje potřebné množství bílkovin (ale ne víc, než je zdrávo), má nízký obsah sacharidů a je plný úžasných chutí. Navíc jej snadno změníte na bezmasou, ale stejně lahodnou variantu.
Příprava dvou porcí vám zabere pouhých 20 minut a věřte, že tohoto času opravdu nebudete litovat.
Budete potřebovat:
- 220 g pečených kuřecích prsou (můžeme nahradit 1 plechovkou cizrny)
- 2 hrsti rukoly
- 1 a ½ až 2 šálky vařené quinoy
- 1 avokádo, nakrájené na plátky
- 1 až 2 cibulky, nakrájené na plátky
- doplňky dle vašeho výběru: cibule, pomeranč, slunečnicové klíčky, konopná semínka nebo jakékoli ořechy dle vaší chuti
Na krémový bazalkový dresink budete potřebovat:
- ½ šálku bazalky
- 2 větší stroužky česneku
- kůra ze středně velkého citronu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- ⅓ šálku olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- ⅛ až ¼ šálku majonézy nebo ještě lépe zakysané smetany
Postup:
Příprava bazalkového dresinku:
Bazalku, česnek a citronovou kůru vložte do mixéru a mixujte, dokud suroviny nevytvoří konzistentní směs. Poté přilijte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a opět mixujte, aby se suroviny spojily. Mixér včas zastavte, směs by neměla být příliš hladká.
Následně přendejte do misky a rozšlehejte trochu zakysané smetany, její množství záleží na tom, jak moc krémový chcete dresink ve výsledku mít. Dle potřeby dochuťte solí. Misku vložte do lednice, kde vám vydrží i čtyři dny.
Příprava vlastního salátu:
Rukolu s quinoou a cibulí promíchejte a přidejte dresink. Salát rozdělte do dvou menších misek a položte na něj kuře, které pokryjete plátky avokáda. Vše posypejte vybranými ořechy a semínky či dalšími vybranými přísadami a dochuťte solí, pepřem, případně ještě trochou zakysané smetany či majonézy.
Dejte alespoň na hodinu zchladit do lednice a pak už si jen vychutnejte lahodnou kombinaci chutí, kterou tento salát nabízí.