Co jsou antioxidanty
Za antioxidanty považujeme velkou a různorodou skupinu látek, které při metabolických procesech chrání správnou funkci buněk a orgánů před poškozením v důsledku působení chemických pochodů v těle. Tyto látky obecně fungují velmi podobně jako naše vlastní osobní policie: Pomáhají nám a chrání nás.
Volné radikály v těle
Naše tělo je obrovskou továrnou s nepřetržitým provozem, která bez ustání rozkládá přijatou potravu, mění ji na jinou formu energie a ukládá mnohé látky do zásoby ve svalech, játrech nebo tukových buňkách. Dalšími chemickými procesy pak tělo staví a regeneruje buňky, obnovuje poškozené tkáně, staré a nefunkční buňky nahrazuje novými.
Každá chemická reakce obecně vždy probíhá tak, že se naruší původní vazba v molekule, aby vzápětí vznikla chemická vazba jiná, nová. Nejčastěji jde o oxidaci nebo redukci. Při tomto procesu je běžné, že vzniknou kyslíkové radikály, tedy atomy, které mají snahu navázat se na cokoli ve své blízkosti a poškodit tím jiné vazby.
Funkce antioxidantů
S tvorbou radikálů příroda počítá, proto také v každé buňce volně cirkulují látky, které jim zabraňují v poškozování jiných molekul. Přeneseně řečeno, „skočí“ po nich a obsadí je dříve, než by se dokázaly navázat na něco jiného. Nejde přitom jen o kyslíkové radikály a peroxid vodíku v těle, ale i o vyvázání těžkých kovů vdechnutých nebo přijatých v potravě. Další význam mají při ochraně naší DNA, genetického materiálu v buňce. Například při poškození buněk v důsledku virové infekce. Velmi slibnou a nyní hodně studovanou funkcí je podpora tzv. „řízené sebevraždy“ rakovinných buněk, tedy zabránění procesům rakovinného bujení.
Druhy antioxidantů
Přesné vědecké členění této skupiny by přesáhlo několik stran, ale pro praxi a naše složení potravy je vhodné pohlídat si ve stravě dostatek antioxidantů těchto skupin:
- Flavonoidy – přírodní barviva v rostlinách
- Karotenoidy – oranžová rostlinná barviva
- Luteiny – žlutá barviva v ovoci a zelenině
- Antokyany – fialová a červená barviva v ovoci a zelenině
- Třísloviny
- Polyfenoly – aromatické látky v potravinách
- Vitaminy s antioxidační funkcí – C, E, některé vitaminy B
- Koenzym Q10
- Minerály selen, zinek, měď a mangan
Special Forces
Pokud antioxidanty považujeme za jistý druh vnitřní policie, pak některé vybrané druhy z nich můžeme dokonce označit i za „speciální jednotky“. Svou silou a účinkem dokážou porazit mnoho dalších antioxidantů, přebít jiné skupiny nebo je velmi účelně zastoupit. Z celé skupiny stojí za zmínku pár nejsilnějších a nejefektivnějších:
- Astaxantin – druh karotenoidu významný pro ochranu mozku, očí, cév a krevního oběhu, který přirozeně chrání před poškozením sluncem
- Vitamin C – univerzální a nepostradatelný antioxidant, především pro kvalitu kolagenového tkaniva a imunitu
- Glutathion – univerzální antioxidant zvyšující účinnost jiných antioxidantů v buňkách
- Kyselina alfa-lipoová (ALA) – zejména pro ochranu mozku, nervové soustavy (diabetici, prevence Alzheimerovy choroby), ale i obnovu jiných antioxidantů
Zdroje antioxidantů
Při stravování a v příjmu antioxidantů je nejefektivnější tzv. intuitivní přístup. Na to, abychom dokázali do těla přijmout dostatek antioxidantů, potřebujeme dostatečně pestrou a barevnou stravu. Proto hned při snídani doporučujeme přidat si bobulovité ovoce do ranní kaše nebo cereálií, během dne kombinujme tmavě zelenou zeleninu s barevnou zeleninou, ideálně abychom dosáhli co nejpestřejšího složení.
Kromě syrové zeleniny a ovoce však tělo velmi dobře využije i resveratrol a minerály z kvalitní čokolády, lykopen z rajského protlaku a karotenoidy z dušené zeleniny nebo kurkumin v podobě chutného kari. Významným zdrojem antioxidantů je i červené víno a káva.