Přejít k hlavnímu obsahu
celerová polévka s kaštany
Jídlo

Polévky pro zahřátí a zimní pohodu

I když zimy teď nebývají příliš mrazivé, nepříznivého počasí a pošmourného času si „užíváme“ stále dost a dost. A tak hrnek teplé a chuťově zajímavé polévky zůstává stále tím nejlepším, co si naordinovat nejen na zimní počasí, ale též na zimní psychickou nepohodu.

Máme pro vás tipy na polévky, které vám rozhodně zimu až nečekaně zpříjemní. 

Celerová polévka s kaštany, pancettou a jablky 

Tato zajímavá polévka je doporučeným lékem právě na zimní deprese. Určitě stojí za to ji vyzkoušet, i když venku „jen“ prší!

K přípravě 4 porcí polévky budete potřebovat:

  • celerová polévka s kaštany1 l drůbežího vývaru
  • 400 g celeru
  • 400 g oloupaných jedlých kaštanů
  • 1 cibuli
  • 1 pórek
  • 1 jablko
  • 4 plátky pancetty nebo pršutu
  • 1 snítku tymiánu
  • ½ šálku krémové smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:
Nejprve si oloupejte cibuli, celer a jablko, které zbavíte jádřince. Cibuli, celer, pórek a jablko nakrájejte na kostičky. 
Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli a pórek a vařte asi 10 minut. Potom do hrnce nasypejte kostičky celeru a ½ kostiček z jablka a lehce osmahněte. Nakonec přidejte vývar, kaštany, tymián, sůl a pepř.

Vše přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum. Poté poduste asi 40 minut. Vyndejte tymián a směs rozmixujte. Přidejte smetanu a polévku opět zahřejte. Dle potřeby dochuťte.

V rozehřáté pánvi orestujte plátky pancetty nebo pršutu. 

Polévku podávejte horkou v miskách nebo na talířích, do každé porce přidejte orestovanou pancettu a zbylé kostičky jablka. Opepřete těsně před podáváním.
Pokud máte chuť, dopřejte si do polévky ještě pražené drcené lískové oříšky nebo krutony. 


Fenyklová polévka

Fenykl sice nemusí chutnat každému, ale v polévce se jeho výrazná charakteristická chuť velmi zjemní a polévka je lahodná a rychlá na přípravu. Vyzkoušejte ji!

fenyklová polévkaBudete potřebovat:

  • 1 fenykl
  • 1 velký brambor
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ kostky kuřecího bujónu
  • několik větviček petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Postup:
Cibuli, fenykl a brambory nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. V pánvi rozehřejte olivový olej a na něm orestujte cibuli a fenykl.
Jakmile je zelenina lehce zbarvená (2 až 3 minuty), přidejte nakrájené brambory, česnek a větvičky petrželky.

Zalijte litrem vody s kostkou kuřecího bujónu.

Poté vařte při nízké teplotě po dobu 30 minut. Na závěr polévku rozmixujte a můžete servírovat.

Přejeme příjemné zimní dny a dobrou chuť!

Aktuálně