Máme pro vás tipy na polévky, které vám rozhodně zimu až nečekaně zpříjemní.
Celerová polévka s kaštany, pancettou a jablky
Tato zajímavá polévka je doporučeným lékem právě na zimní deprese. Určitě stojí za to ji vyzkoušet, i když venku „jen“ prší!
K přípravě 4 porcí polévky budete potřebovat:
- 1 l drůbežího vývaru
- 400 g celeru
- 400 g oloupaných jedlých kaštanů
- 1 cibuli
- 1 pórek
- 1 jablko
- 4 plátky pancetty nebo pršutu
- 1 snítku tymiánu
- ½ šálku krémové smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř na dochucení
Postup:
Nejprve si oloupejte cibuli, celer a jablko, které zbavíte jádřince. Cibuli, celer, pórek a jablko nakrájejte na kostičky.
Ve velkém hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli a pórek a vařte asi 10 minut. Potom do hrnce nasypejte kostičky celeru a ½ kostiček z jablka a lehce osmahněte. Nakonec přidejte vývar, kaštany, tymián, sůl a pepř.
Vše přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum. Poté poduste asi 40 minut. Vyndejte tymián a směs rozmixujte. Přidejte smetanu a polévku opět zahřejte. Dle potřeby dochuťte.
V rozehřáté pánvi orestujte plátky pancetty nebo pršutu.
Polévku podávejte horkou v miskách nebo na talířích, do každé porce přidejte orestovanou pancettu a zbylé kostičky jablka. Opepřete těsně před podáváním.
Pokud máte chuť, dopřejte si do polévky ještě pražené drcené lískové oříšky nebo krutony.