Přejít k hlavnímu obsahu
Poprvé bez rodičů. Jak to zvládnout bez slz?
Zdravé dítě Od početí do tří let

Poprvé bez rodičů. Jak to zvládnout bez slz?

Přicházejí letní prázdniny, nastává čas hlídacích babiček a tetiček, ale také letních táborů a kempů. Možná bude vaše dítě poprvé mimo domov. Jak to zvládnout?

Školy a mnohé školky se na dva měsíce zavírají. Na řadu přicházejí babičky, tety, známé nebo najaté chůvy, a také první prázdniny mimo domov. Ačkoli odjezd vašeho dítěte budou nejspíš provázet slzy (jeho i vaše), odloučení od rodičů mu přinese nové zážitky, zkušenosti i přátelství a celkově posílí jeho osobnost. 

První noc bez rodičů

Pokud vaše dítě ještě nikdy nespalo bez maminky nebo tatínka, není dobré poslat jej rovnou na týden mimo domov, už vůbec ne na tábor. Nejdříve si odloučení přes jednu noc vyzkoušejte na babičce, na tetě nebo třeba u sousedů, s jejichž dítětem se vaše dítě přátelí. První noc bez rodičů bývá doprovázena slzami, nespavostí a někdy až hysterickými záchvaty stesku, a je docela jedno, jestli jsou dítěti tři měsíce, tři roky nebo pět let. 
Jednodušší je napoprvé „přistěhovat si“ hlídající osobu do svého domova, aby dítě neměnilo prostředí. Až když to dítě zvládne, přichází na řadu varianta spaní u někoho jiného. Dejte dítěti s sebou oblíbeného plyšáka, knížku nebo CD s pohádkami, mléko nebo čaj, aby mu usínání co nejvíce připomínalo známý domov.

Nepřehánějte to s loučením

Rozhodně je lepší loučení neprotahovat a nedramatizovat. Vynechejte dlouhé objímání, pusinkování a ujišťování, že vám bude smutno. Při loučení musí rodiče vypadat klidně a vyrovnaně, aby dítě nemělo jakékoli pochyby o tom, že to zvládne. Pokud už je dítě ve věku, kdy chápe časové hodnoty, sdělte mu přesně, kdy si pro něj přijedete (zítra ráno, za tři dny apod.), a tento plán dodržte. Lhaní typu „přijedeme zítra“, když ve skutečnosti nepřijedete, se rozhodně nevyplácí. Dejte mu pocit jistoty a důvěry ve vás. 

Přijet, nebo vydržet?

Nastat ovšem může situace, kdy dítě ustavičně pláče a babička nebo jiná hlídající osoba už si neví rady. A vy se ptáte – přijet pro dítě, nebo vydržet? Zkuste být trpěliví, dodržet plán a nejezdit. Pokud totiž slib porušíte a dítě si vyzvednete, nabyde dojmu, že takto to funguje, a další zkušební noc bude vypadat stejně. Bude to sice náročné pro všechny tři strany – plačící dítě, hlídající osobu i vás, ale trpělivost se vyplatí. Nezapomeňte pak dítě odměnit.

Letní tábor jako test pro obě strany

Pokud dítě poprvé odjíždí mimo domov na celý týden, bude to náročná zkouška pro něj i pro vás. Základem je, že dítě se na tábor, kemp či soustředění musí těšit, musí mu být představen jako zážitek, jako „dovolená“, jako něco, co mu ostatní budou závidět. Před samotným odjezdem je vhodné dítě seznámit s prostředím, kam pojede, a s lidmi, kteří se o něj budou starat.

Nejspíš budete chtít dát s sebou dítěti mobil nebo „volací hodinky“ a pravidelně ho kontrolovat. Není to však ideální (a některé tábory mají dokonce mobily zakázané) – pochopte, že je to tak lepší pro všechny strany. Důvodem je, že děti před spaním mívají „splíny“ a mají tendenci volat rodičům. A zatímco přes den jsou k nezastavení, mají pusu od ucha k uchu a v rámci hraní ani „nemají čas“ na jídlo, mamince pak do telefonu pláčou a stěžují si, jak jsou na táboře nešťastné. 

Pokud dítě telefon s sebou má, vy sami mu volejte (s rozvahou) pouze přes den, nikdy ne večer před spaním. Raději mu pošlete pohled nebo dopis. S návštěvami je to velmi individuální, ale obecně se nedoporučují. Návštěva rodičů dítě akorát vytrhne ze zaběhlého řádu a některé děti pak odjezd rodičů těžce snáší.

Rady pro nervózní rodiče

  • Buďte v klidu. Nedávejte dítěti najevo jakoukoli pochybnost.
  • Omezte kontroly po telefonu.
  • Důvěřujte vedoucím tábora nebo kempu – když se bude něco dít, zavolají vám.
  • Vydržte! Věřte, že je vaše dítě spokojené a že ho týden mimo domov posílí.   

Po návratu domů si najděte čas na vyslechnutí všech zážitků a dojmů. Tato zkušenost může přispět k větší nezávislosti dítěte, rozvoji jeho sociálních dovedností a posílení rodinných vazeb. I když odloučení může být emocionálně náročné pro obě strany, správná příprava a přístup mohou tuto zkušenost proměnit v hodnotnou příležitost pro osobní růst a posílení vzájemné důvěry a lásky.


Autor: Petra Škeříková, redaktorka portálu Zdraví jako Vášeň

Aktuálně